Pe plajele din Chile se testează "dronele salvamar". Dispozitivele zburătoare pot lansa un colac şi oferă instrucţiuni

0
178

Dronele-salvamar sunt testate pe plajele din Chile. Dispozitivele zburătoare ajung la cei în nevoie înaintea salvatorilor. Lansează la apă un colac şi pot da instrucţiuni.

Şi australienii au găsit o utilitate neobişnuită dronelor. Le folosesc pentru a număra urşii koala ce se ascund privirii printre crengile copacilor. Într-un material demonstrativ, vedem cum drona porneşte de la mal odată cu salvamarul. Aparatul, dotat cu camera şi microfon, este controlat de un alt salvator, de pe uscat. Drona lansează la apă o plută, iar salvamarul de pe mal îi poat dă instrucţiuni celui aflat la ananghie.

Julian Vera, salvamar: „Ne poate fi de mare ajutor, mai ales că, în timpul probelor, a ajuns la cel ce avea nevoie de ajutor înaintea noastră.”

Dronele sunt testate deocamdată într-o singură staţiune, situată aproape de capitală Santiago. Compania care le vinde spera că guvernul chilian va da undă verde, pentru că dronele-salvamar să fie folosite pe toate plajele din ţară.

Pablo Fuentes, reprezentantul companiei: „Este o noutate, nimic de genul acesta nu este folosit la nivel mondial.”

În Australia, pe de altă parte, dronele au venit în ajutorul celor care monitorizează urşii koala, specie pe cale de dispariţie. Aparatele, ce au cameră cu infraroşu, îi ajută pe oamenii de ştiinţă să numere ursuleţii ascunşi printre crengile pomilor.

Amber Gillett, veterinar: „Tehnologia reduce drastic numărul oamenilor acre aveau această sarcină şi măreşte zona pe care o putem verifica. Totodată, dronele ajung în zone inaccesibile pentru oameni.”

Camerele detectează căldură corporală şi transmit imagini în timp real.

Sandra Johnson, medic veterinar: „Putem folosi tehnologia ca să le urmărim comportamentul, cum se intergreaza, să vedem dacă sunt sănătoşi.”

Dronele au fost puse la test şi în domeniul medical. Un student belgian a echipat o dronă cu un defibrilator, ca să o poată trimite în ajutorul celor care au suferit un infarct. Drona-ambulanta călătoreşte cu 120 de kilometri pe oră, şi e dotată cu o cameră video prin intermediul căreia un medic explica pas cu pas manevrele salvatoare.

Iar companii mari precum Google, Amazon sau Alibaba testează dispozitive care în viitor ar putea livra pachetele clienţilor.

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentTaxa pe distracție! Va trebui să plătești pentru clipurile tale preferate
Articolul următorUn nou CUTREMUR în Vrancea
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments