O familie cu patru persoane poate mânca sănătos cu doar 19 lei pe zi, arată un calcul făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Meniul greu de imaginat care a stat la baza calculului: pâine, ficat, telemea, cartofi, ceapă, morcovi sau ţelină
Mâncarea sănătoasă e scumpă. Fals, fals, fals – susține OMS. Dacă se mai abține de la carne, o familie de români cu patru membri se poate hrăni sănătos, în fiecare zi, cu nici mai mult nici mai puțin decât 19 lei. Iahnie de fasole, mâncărică de cartofi, tocăniță de legume – iată câteva preparate tradiționale recomandat de OMS, bogate în nutrienți și fără costuri mari. În meniu ar trebui incluse și pâinea, ficatul sau telemeaua.
„Dacă foloseşti alimente în anumite cantităţi, poţi să îți asiguri în ziua respectivă aspectul necesar de nutrienţi. Poţi să faci o combinaţie în acest preţ. Repet, preţul este minimal-minimal”, spune Victor Olsavszky, șeful biroului OMS în România, citat de Digi24.
„În final, când vine vorba de concentraţie, ceapa, morcovii şi cartofii, toate care cresc sub pământ îţi oferă cea mai bună raţie de nutrienţi”, arată și Alexandr Parlesak, de la Metropolitan University Copenhagen. Adică mai multe legume şi mai puţină carne.
Câtă mâncare aruncă românii la gunoi în fiecare an
Înainte de criză, când mergeau la cumpărături, românii nu se limitau la strictul necesar și luau în neștire alimente, de care nu avem nevoie. Între timp, am ajuns pe penultimul loc în topul european al risipei de alimente.
Fiecare român aruncă, anual, 86 de kilograme de mâncare, spune o statistică europeană. Și totuși, acum suntem mult mai economi decât în 2008, când aruncam peste 100 kg de mâncare la gunoi. Pentru comparație, în toată Uniunea Europeană, se aruncă anual circa 179 de kg pe cap de locuitor, adică în jur de 89 de milioane de tone de alimente.
În topul țărilor europene care generează cele mai multe deșeuri alimentare, România se află pe penultimul loc din 28 de țări analizate de Eurostat. Risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne în țările dezvoltate, poate fi redusă cu până la 60% prin educație și tehnologie. Până în 2025 se dorește o reducere cu 50% a deșeurilor alimentare.
Un prim pont pentru reducerea risipei venit de la expertii Comisiei Europene ar fi să ne facem un meniu zilnic, pentru fiecare zi din săptămână, și să-l respectăm cu strictețe atunci când mergem la cumpărături. Atenție, e bine să mergem după provizii doar cu stomacul plin, nu când ne este foame. Foarte important este și să ne punem porții potrivite în farfurie.
Sursa: libertatea