Purtătorul de cuvânt al MAE a fost demis, după gafa din timpul vizitei ministrului german de Externe

0
118

Purtătorul de cuvânt al MAE a fost demis, marţi, ca urmare a gafei diplomatice din timpul vizitei ministrului de Externe al Germanei la Bucureşti. Bogdan Aurescu i-a oferit lui Frank-Walter Steinmeier o broşură, editată de Agerpres, pe a cărei copertă figura, în mod eronat, harta Franţei, în locul celei a Germaniei.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a decis, în cursul zilei de marţi, eliberarea din funcţie a purtătorului de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, care a gestionat, în relaţia cu Agerpres, problematica materialului în cauză, se arată într-un comunicat al MAE.

Purtătorul de cuvânt al MAE şi-a asumat responsabilitatea neverificării integrale a broşurii respective înainte de a-i fi prezentată şefului instituţiei spre a fi oferită oaspetelui german, se arată în comunicat.

MAE reaminteşte că broşura, în variantă tipărită, a fost predată de Agerpres la MAE în dimineaţa zilei de 9 martie a.c., în cursul derulării vizitei oficialului german la Bucureşti. MAE reaminteşte, de asemenea, că, ulterior semnalării către Agerpres a erorii de pe coperta materialului, Agerpres şi-a asumat public greşeala tehnică şi a cerut scuze pentru aceasta.

Situaţia creată, complet regretabilă, nu a afectat conţinutul substanţial şi atmosfera pozitivă a vizitei demnitarului german în România, şi nici fondul relaţiilor româno-germane, precizează comunicatul citat.  Însă arată că, pe de altă parte, incidentul a creat o situaţie delicată şi a proiectat o imagine total defavorabilă asupra activităţii MAE, motiv pentru care ministrul afacerilor externe a dispus măsura eliberării din funcţie a purtătorului de cuvânt.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului său german „regretul profund” pentru faptul că pe coperta broşurii pe care i-a înmânat-o, luni, a fost imprimată harta Franţei acoperită cu steagul Germaniei, în timp ce Agerpres, care a editat broşura, a cerut scuze MAE român şi german.

Luni, la finalul intervenţiei sale din conferinţa comună de presă cu omologul german, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a prezentat o broşură realizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Germania, broşură pe care i-a înmânat-o ministrului Frank-Walter Steinmeier. Pe coperta broşurii ar fi trebuit să fie hărţile celor două ţări. Însă, alături de harta României se află harta Franţei, acoperită cu drapelul Germaniei.

Ministrul de Externe al Germaniei s-a aflat, luni, în România, unde s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, precum şi cu premierul Victor Ponta.

Brândușa Predescu, diplomat de carieră

Brânduşa Predescu a  intrat în corpul diplomatic în anul 1993, în cadrul departamentului OSCE, Consiliul Europei şi NATO, iar în cei peste 20 de ani de carieră în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a ocupat funcții atât în Centrala MAE, cât și în serviciul exterior.

Astfel, a deţinut pe rând funcţiile de director al departamentului Consiliul Europei şi Drepturile Omului (2000) – interval în care a fost membru din partea României în Comitetul Director pentru Drepturile Omului (CDDH) al Consiliului Europei. A fost prima femeie din Europa Centrală şi de Est aleasă în conducerea CDDH, director al Direcției SUA şi Canada (2001-2002), director al Direcției OSCE, Consiliul Europei și Drepturile Omului (2006-2008) – interval în care a reprezentant România în Grupul de lucru UE pentru drepturile omului (Bruxelles), coordonator al Preşedinţiei române a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (Geneva), respectiv membru în grupul de lucru inter-instituţional care a pregătit înfiinţarea Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara.

În serviciu exterior a fost pe rând atașat de presă, prim colaborator în cadrul Ambasadei României la Viena (1997–1999), diplomat în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la OSCE de la Viena (1999-2000), prim colaborator al Ambasadei României la Berlin (2002-2006), respectiv Consul General al României la München (2008-2012).

Din septembrie 2012 până în 2013 a deţinut, în Centrala MAE, funcţia de coordonator național al Strategiei UE privind Regiunea Dunării.

Brândușa Predescu a absolvit cursurile Universității București în anul 1989, Facultatea de limbi şi literaturi străine, specializarea germană şi engleză. Ulterior, a absolvit cursurile Academiei Diplomatice din Viena (1994-1995) și ale Colegiului Național de Apărare (2007-2008).

Între 1990 şi 1993 a fost expert în cadrul cabinetului Primului Ministru al României gestionând problematica protecţiei copilului şi ulterior tematici de politică externă. În 2001 a condus Agenţia Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţii.

Pe parcursul carierei sale diplomatice, Brândușa Predescu şi-a adus contribuţia la numeroase conferințe privind problematica drepturilor omului, politici de securitate și afacerile europene.

Este vorbitor fluent al limbilor engleză, germană, franceză şi olandeză.

 

 

 

 

 

Sursa: tvr

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentUn elicopter al armatei SUA s-a prăbuşit în timpul unui antrenament. 11 militari sunt daţi dispăruţi
Articolul următorActorii Naționalului ieșean ACUZĂ: „Suntem umiliți, conducerea nu are niciun fel de strategie!”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments