Peste trei sferturi dintre angajaţii din România nu deţin abilităţi în IT, ceea ce plasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană, reiese din concluziile Raportului de ţară 2015, publicat recent de Comisia Europeană.
Conform datelor citate, 77% din forţa de muncă din România prezintă un nivel scăzut sau nul de competenţe IT, procentajul fiind unul mai mult decât dublu faţă de media europeană, de 32%, scrie Agerpres.
‘Sunt date furnizate în Raportul de ţară al Comisiei Europene, alături de concluziile în ceea ce priveşte încă irelevanta pregătire pe care mediul universitar o face în raport cu piaţa muncii, dar şi de ultima poziţie în Europa ocupată de ţara noastră când vine vorba de investiţiile în cercetare (…) Toate acestea sunt o barieră pentru creşterea economiei digitale în România. Competenţele digitale îmbunătăţite sunt de o importanţă critică în revigorarea generală a economiei, prin educarea unei forţe de muncă inovative şi minimizarea diviziunii digitale, şi vor fi parte integrantă din succesul pe care îl va înregistra politica unei creşteri inteligente, constante şi inclusive’, precizează, într-un comunicat de presă referitor la Raportul Comisiei, ECDL România – Permisul european de conducere a computerului.
Din punct de vedere al Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI) 2015, în România, raportat la nivel european, s-au făcut progrese, dar suntem încă pe ultimul loc în sectorul digital. Astfel, numai 20% dintre români deţin competenţe digitale de bază, iar 1,3% din totalul forţei de muncă sunt specialişti în Tehnologia Informaţiilor şi Comunicării /TIC/.
De asemenea, foarte puţini dintre utilizatorii de Internet (7,7%) folosesc servicii de e-banking, în timp ce 17% dintre români cumpără online, fapt ce ne plasează la coada clasamentului în UE la capitolul e-commerce.
Potrivit datelor oficiale incluse în Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România 2014 – 2020, aproape o treime din populaţia României (31%) utilizează, în prezent, serviciile de e-Guvernare, în timp ce media europeană se situează la 40%. Obiectivul european pentru finele anului 2015 este de 50%.
Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România 2014 – 2020 vizează în mod direct sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) şi îşi propune să contribuie la dezvoltarea economică şi creşterea competitivităţii României. Documentul prevede că numărul angajaţilor din sectorul TIC ar putea ajunge în România la 250.000, în următorii şase ani, iar investiţia totală necesară în domeniu va depăşi 3,9 miliarde de euro.
Impactul direct şi indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici în alte ţări europene care au făcut investiţii similare, poate fi tradus într-o creştere a PIB de 13%, majorarea cu 11% a numărului de locuri de muncă şi reducerea costurilor administraţiei cu 12% în perioada 2014 – 2020.
Domeniile avute în vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data şi Media Sociale; TIC în Educaţie, Sănătate, Cultură şi e-Inclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în TIC; Broadband şi Servicii de Infrastructură Digitală.
Documentul s-a aflat în circuitul de avizare pe ruta a zece ministere şi a primit acordul din partea acestora.
România este a şaptea ţară ca mărime din UE, în privinţa populaţiei şi a doua ca mărime din grupul noilor state membre, după Polonia.
Sursa: obiectiv