Reacția lui Victor Ponta, după ce a aflat că procurorii DNA vor arestarea lui Dan Șova

0
66

DNA cere Parlamentului aviz pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova. Procurorii au dovezi că fostul ministru de la Marile Proiecte a cerut distrugerea computerelor casei de avocatură unde era asociat, pentru a şterge urmele corespondenţei care l-ar fi putut incrimina în dosarul Turceni – Rovinari. În plus, acesta ar fi falsificat 11 procese-verbale, mai spun procurorii DNA care îl acuză de abuz în serviciu.  

 

Dan Şova, fost ministru al Marilor Proiecte, ar fi încercat să distrugă probe în dosarul Turceni-Rovinari, în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Avocat de profesie, senatorul PSD ar fi adus în faţa procurorilor documente măsluite, pentru a scăpa de acuzaţii.

Anchetatorii spun că ordinul pentru distrugerea hard disk-urilor a fost dat chiar de Dan Şova. Ulterior senatorul le-a spus jurnaliştilor care îl aşteptau la DNA că este nevinovat, iar procurorilor le-a dus o serie de acte care ar fi trebuit să le uşureze ancheta. În realitate, spun anchetatorii, aceste documente erau falsuri grosolane.

 

Bun prieten cu Dan Şova , premierul Victor Ponta a părut surprins de acuzaţii. „Nu comentez dosare penale”, a fost reacția lui, după ce a aflat de la ziariști că DNA cere încuviințare arestării lui Dan Șova (vezi materialul video de mai jos).

Dan Şova a încercat să scape de răspundere şi să oprească ancheta, consideră procurorii. Cu această explicaţie, Direcţia Naţională Anticorupţie cere Parlamentului aviz pentru reţinerea şi arestarea senatorului social-democrat. Nu vă grăbiţi, le răspunde preşedintele Senatului.

 

Când este vorba de o solicitare de o asemenea gravitate, reţinere şi arestare preventivă, o decizie nu se ia bătând din palme şi cu superficialitate”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Dan Şova a fost pus sub acuzare vara trecută. Împreună cu el este cercetat şi fostul director general al Complexului Energetic Turceni. Oamenii legii spun că acesta ar fi prejudiciat societatea de stat cu 71 de milioane de lei în mai puţin de jumătate de an. A angajat casa de avocatură a lui Dan Şova să reprezinte complexul în mai multe litigii. Unele au fost pierdute şi au adus pagube mari statului. Cu toate că nu a reuşit să îşi ajute clientul, firma lui Dan Şova ar fi câştigat 3 milioane şi jumătate de lei, spun procurorii.

 

„A fost un onorariu proporţional, 2 la sută ceva din ce am obţinut … onorariu de succes pe baza a ceea ce a obţinut firma”, a explicat Dan Șova.

„A contractat casa de avocatura Şova să reprezinte complexul în procesul cu mine şi, ceea ce ştiu, a plătit 220 de milioane onorariul casei de avocatură în condiţiile în care eu ceream doar 28 de milioane de lei vechi”, a declarat Constantin Mitrescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

 

Ancheta a fost deschisă în 2012. Cazul a revenit în atenţie la începutul anului, când un raport al Inspecţiei Judiciare lega numele lui Victor Ponta de investigaţiile referitoare la modul în care au fost cheltuite bugetele complexurilor energetice Rovinari şi Turceni. La momentul parafării înţelegerii dintre societăţile de stat şi „Şova şi Asociaţii”, premierul era partner senior la societatea de avocatură.

 

„Eu nu am semnat în viaţa mea niciun contract ca avocat cu Turceni şi cu Rovinari. Deci, repet, cred că-i vorba de domnul Şova”, spunea la un moment dat premierul, întrebat de jurnaliști pe această temă.

Dacă Parlamentul votează favorabil cererea procurorilor DNA, Dan Şova ar putea fi reţinut şi, mai apoi, arestat preventiv. 

 

 

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments