Record: 250.000 de vizitatori la Librex. Primăvara cărţilor la Iaşi, consemnând într-o săptămână 300 de evenimente culturale

0
136

 172 de expozanți au participat la Librex 2015

În perioada, 11 – 15 martie 2015, la Palas Mall, a avut loc Târgul de Carte LIBREX, organizat de SEDCOM LIBRIS Iaşi. Prin longevitate, amploare, dinamică, valoare şi tradiţie, Târgul de Carte LIBREX s-a impus în memoria colectivă ca un eveniment cultural recunoscut, apreciat şi aşteptat cu multă bucurie, în egală măsură, de expozanţi şi de publicul cititor ieşean, şi nu numai, la acest eveniment fiind prezenţi cititori de toate vârstele din aproape toate oraşele Moldovei de aici, dar şi din cea de peste Prut.
 

În fiecare an, pe fundalul desfăşurării acestui eveniment, Iaşul devine un punct de atracţie pentru editori, difuzori şi autori din întreaga ţară, care vin aici cu dorinţa de a-şi prezenta oferta editorială recentă şi pentru a stabili contacte cu publicul cititor, cu bibliotecile, librăriile, autorii, traducătorii şi toate categoriile profesionale conexe.

Sub genericul Primăvara cărţilor la Iaşi, Librex reuneşte anual expozanţi din domeniul editorial din întreaga ţară, precum şi din arii conexe acestuia: papetărie, artă, muzică şi diverse industrii creative similare.

La cea de-a XXIII-a ediţie au participat 172 de expozanţi.

 

Gamă variată de cărţi

Profilul enciclopedic al expozanţilor a oferit publicului oportunitatea de a alege produse tematice şi cărţi din diverse domenii de specialitate: artă, beletristică, ştiinţă şi tehnică, calculatoare, mass-media şi comunicare, medicină, psihologie, dezvoltare personală, religie, istorie, drept, economie, resurse umane, management, marketing, limbi străine, cărţi pentru copii, enciclopedii, dicţionare şi ghiduri, manuale şi auxiliare didactice, cărţi pentru timpul liber, meditaţie şi recreere etc.

Traficul în cele cinci zile de târg a fost de aproximativ 250.000 de vizitatori.

 

Târgul de la Iași a cuprins tot: carte, papetărie, artă muzică și industrii creatoare

 

Multe evenimente culturale

În Agenda LIBREX 2015, au fost înscrise aproximativ 300 de evenimente culturale. dintre cele mai diverse: lansări de carte, întâlniri cu autorii, momente artistice, recitaluri poetice, concursuri etc. care s-au desfăşurat în Agora EX LIBRIS I şi II (Atrium nivel 0), Sala „Mozart” (nivel 2) şi Agora EX LIBRIS III (zona, INTERSPORT, nivel 1), spaţii special concepute ca zone de relaxare şi socializare, unde cititorii au avut oportunitatea ca la orice oră din zilele dedicate LIBREX-ului, să se întâlnească cu aceştia, să discute lucruri interesante la o ceaşcă de ceai sau de cafea, să descopere cât mai multe secrete din laboratorul şi fluxul de creaţie al autorilor, din tabieturile şi poveştile lor de viaţă şi ficţiune.

 

„Micul Prinţ“

Pe fundalul Târgului, s-a desfăşurat şi a treia ediţie a Concursului de interpretare artistică „MICUL PRINŢ”, cu cele două secţiuni ale sale: Artă teatrală şi Interpretare poetică.

La această ediţie au participat peste 200 de copii din grădiniţele, şcolile şi liceele din Iaşi, Târgu Frumos şi Bârlad. Membrii juriului Concursului „MICUL PRINŢ” 2015 au fost: Oltiţa Cântic, critic de teatru şi publicist, doctor în teatrologie, director artistic al Teatrului „Luceafărul” din Iaşi, secretar general al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru; Vasilica Bălăiţa, actriţă, doctor în teatrologie, lector univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi; Irina Scutariu, doctor în teatrologie, lector univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. Fiecare copil a primit câte o diplomă de participare şi o carte în dar. Premiile au fost oferite de Primăria Municipiului Iaşi, Editura şi Librăriile SEDCOM LIBRIS.

 

 Premiile Librex 2015

Juriul a dat Marele Premiu pentru cel mai valoros program editorial Editurii Polirom

 

Comisia de Jurizare şi Premiere LIBREX 2015, constituită din personalităţi culturale ieşene şi reprezentanţi ai difuzorilor de carte din România, au acordate premiile Librex 2015 editurilor şi companiilor de difuzare a cărţii străine participante la acest eveniment cultural în semn de deosebită recunoaştere a celor mai valoroase programe şi direcţii editoriale, precum şi a celor mai bine vândute cărţi de cultură din anul precedent, având drept scop susţinerea şi promovarea acţiunii de editare şi difuzare a cărţii din România.

 

Citește și  Clanul MLR. Soțul Ancăi Buzea vrea să fie ȘEF. Va „visa” subiectele în noaptea dinaintea concursului

 

Premiile Târgului de Carte LIBREX au revenit:

– Marele premiu Librex, oferit pentru cel mai valoros program editorial a fost conferit Editurii Polirom Iaşi.

– Premiul „Ovidiu“, pentru editarea culturii clasice a fost oferit Grupului editorial Corint Bucureşti.

– Premiul „Socec“, pentru promovarea culturii române contemporane, a fost dat Editurii Humanitas Bucureşti.

– Premiul „Şaraga“, pentru cea mai importantă ediţie critică, a fost conferit Editurii Ştiinţa Chişinău, pentru ediţia realizată de Stancu Ilin şi I. Oprişan, Scrieri (16 vol.) de Bogdan Petriceicu Haşdeu.

– Premiul „Best seller“, pentru cartea de cultură cu cel mai mare succes de librărie, a fost oferit Curtea Veche Publishing Bucureşti, pentru „Pas cu pas“, de Klaus Iohannis.

– Premiul „Otilia Cazimir“, pentru editarea de literatură pentru copii şi tineret, i-a revenit ex-aequo Editurii Girasol Ilfov şi Adenium Iaşi.

– Premiul „Dosoftei“, pentru bibliofilie, a fost conferit Editurii Doxologia Iaşi a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pent
ru Sfânta Evanghelie pe înţelesul copiilor.

– Premiul „Vasile Pogor“, pentru importul de carte, publicaţii culturale şi ştiinţifice, a revenit Okian – Pearson (Prems Librexim) Braşov.

– Premiul „Ioan Petru Culianu“, pentru cea mai importantă editură care promovează istoria culturii şi civilizaţiei, a fost dat Editurii Eikon Bucureşti pentru Seria „Petru Ursache”.

– Premiul „Mihail Kogălniceanu“, pentru editarea cărţii ştiinţifice şi de specialitate, a fost conferit Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

– Premiul „Theofil Simensky“, pentru editarea literaturii universale, a revenit ex-aequo Editurii All Bucureşti şi Grupului editorial Rao Bucureşti.

– Premiul „Laurenţiu Ulici“, pentru antologie literară, a fost dat Editurii Cartea Românească Bucureşti pentru Seria de Autor „Gheorghe Crăciun”.

– Premiul „Theodor Pallady“, pentru cartea de artă, a revenit ex-aequo Editurii Universităţii Transilvania din Braşov pentru Albumul Athos. Arhitectură şi spaţiu sacru, autor: Teofil Mihăilescu şi Editurii Junimea Iaşi pentru Albumul Iaşul din inimă, autor: Ozolin Duşa.

 

Din Comisia de Jurizare şi Premiere LIBREX 2015 au făcut parte scriitorul Ioan Holban (preşedinte), Petru Radu, doctor în economie, scriitorul Cassian Maria Spiridon, scriitorul Dan Lungu, istoricul Florin Cîntic, scriitorul Valeriu Stancu şi scriitorul Valentin Ciucă (membri), secretar fiind Alina Hucai, redactor-şef al Editurii Sedcom Libris.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentVeste bună pentru șoferii cu motoare diesel. Motorina, mai ieftină ca benzina
Articolul următorPeste 5.800 de clienţi cu credite în franci elveţieni cheamă băncile la negocieri colective
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments