Ascultă-ţi stomacul, nu ceasul pentru a mânca, aceasta este principiul pe care-l îmbrăţişează tot mai mulţi nutriţionişti, dar şi oameni de ştiinţă.
Deşi oamenii sunt obişnuiţi să aibă mereu un program, chiar şi atunci când nu-l respectă mereu, în ceea ce priveşte alimentaţia, este posibil să fie mai indicat pentru sănătate să mănânci atunci când îţi este cu adevărat foame, nu atunci care “ar trebui” să iei prânzul/cina sau când “ar trebui” să mănânci ceva pentru că ai ieşi la masă cu colegii de serviciu şi este “nepotrivit” să nu mănânci şi tu ceva când toţi o fac.
Micul dejun, spre exemplu, este “propavaduit” că masa din zi care ajuta cel mai mult la scăderea în greutate, însă, în realitate, micul dejun a apărut în baza unor ritualuri vechi, unor conveniente, atrage atenţia Abigail Carroll, autoarea lucrării “Three Squares: The Invention of the American Meal”, citată de Naţional Review.
Obiceiurile alimentare ale unei persoane sunt un bun indicator al sănătăţii acesteia. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell (SUA) atrag atenţia că nu este indicat să laşi organismul fără hrană mai mult de trei-patru ore.
Un studiu publicat recent în “The American Journal of Clinical Nutrition” arată că micul dejun nu influenţează, de fapt, aportul caloric pe parcursul zile. Aşadar, preconcepţia că cei care mănâncă dimineaţa consuma, per total, mai puţine calorii într-o zi, este falsă. Adevărul sălăşluieşte în organismul fiecăruia. Sunt, într-adevăr, unele persoane care, dacă nu iau micul dejun, simt nevoia să “ciugulească” constant toată ziua. Pe de altă parte, sunt şi persoane care dacă iau un mic dejun consistent dimineaţa simt nevoia pe parcursul zilei să mănânce mai mult, mai des.
Într-adevăr, reducerea aportului caloric cu 30%, chiar 40% în cazurile în care este excesiv, poate creşte speranţa de viaţă a unei persoane cu o treime, ca să nu mai vorbim de slăbit! Însă reducerea aportului nu trebuie să însemne “a nu mânca”, ci dimpotrivă: a mânca puţin de fiecare dată când te păleşte foamea.
În acest context, regula celor trei mese principale pe zi poate fi doar un mit fals, organismul necesitând hrana atunci când o cere, însă în cantităţi reduse.
Sursa: lyla