Magazinul caritabil SocialXchange, unde preţul obiectelor este calculat în ore de muncă, a fost inaugurat oficial joi.
Produsele din magazin sunt obţinute exclusiv din donaţii, iar beneficiarii sunt persoane cu venituri reduse, beneficiare de ajutor social, care sunt dispuse să presteze muncă în folosul comunităţii pentru a primi în schimb alimente, haine sau produse de igienă personală.
Persoanele cu venituri reduse, care sunt în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6, pot primi alimente, haine, jucării, produse de igienă personală, rechizite, cărţi şi chiar obiecte de mobilier, în schimbul muncii prestate.
Pentru fiecare oră de muncă prestată oamenii acumulează puncte, cu care pot apoi achiziţiona produse din magazin.
Produsele din magazin provin din donaţii de la persoane fizice şi juridice, din orice colţ al ţării, în timp ce beneficiarii sunt doar persoane din evidenţa DGASPC Sector 6. „Acest magazin va exista atâta timp cât vor exista persoane aflate în nevoie şi atâta timp cât vor exista donatori”, a declarat, joi, Marius Lăcătuş, directorul general al DGASPC Sector 6.
Sistemul de puncte păstrează un echilibru între o rețea de schimb și o retea caritabilă. Astfel, se folosește o metodă mai complexă care constă în schimbarea de bunuri (alimente, haine, rechizite etc.) pe servicii (servicii de curățenie, cursuri de utilizare a calculatorului, șah, activități sportive etc.), prin intermediul unei Unități Locale de Valoare denumită „punct”.
Sursa: obiectiv