Secretele Bisericii cu Lună din Oradea, unică în Europa. Ce ascunde globul negru-auriu din turlă

0
420

Două dintre particularităţile ce conferă unicitate Bisericii cu Lună, din Oradea, sunt portretul în medalion al lui Horea, plasat în cheia arcului de boltă dintre naos şi absida altarului, imagine care încununează iconostasul şi mecanismul confecţionat de către Georg Rueppe, în 1793, şi plasat în turnul catedralei. Acesta este ingeniosul mecanism care, prin globul său jumătate auriu, jumătate negru, indică fazele lunare.

În tâmpla iconostasului se afla, la un moment dat, o pictură cu chipul lui Horea, unul dintre conducătorii răscoalei din 1784, ea fiind considerată de către mulţi istorici ca fiind singura reproducere autentică a fizionomiei acestuia.

Ceea ce a creat o faimă bisericii, dincolo de istorie, este mecanismul unic în Europa situat în turla bisericii, care poartă amprenta meşterului vienez George Rueppe, scrie adevarul.ro. Este vorba despre un orologiu creat în combinaţie cu un glob lunar, jumătate negru, jumătate auriu, situat în peretele din turla bisericii, vizibil în exterior, care funcţionează în independenţă. Sistemul, o minune inginerească, era considerat o revelaţie în domeniu la aceea vreme, deoarece nu are nituri sau şuruburi, funcţionând cu ajutorul a trei tamburi, nefiind altceva decât aplicaţia în practică a legii gravitaţiei.

 

Biserica cu Luna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: realitatea

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments