Stratfor: „Guvernul Republicii Moldova va eşua în planul de integrare europeană”

0
67

Republica Moldova şi Georgia, ambele state membre ale Parteneriatului Estic şi semnatare ale Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, au avut de suferit în plan financiar din cauza devalorizării monedei lor naţionale, însă sistemul politic de la Chişinău este mult mai fracturat decât cel georgian, consideră analiştii centrului amerian Stratfor.

„Începând cu 2009, Parlamentul (Republicii Moldova – n.r.) este împărţit aproape în mod egal între partidele pro-europene şi cele pro-ruse, creând un guvern în impas. Alegerile parlamentare din 30 noiembrie au produs o slabă coaliţie minoritară între Partidul Democrat şi Partidul Democrat-Liberal, dar au avut nevoie de sprijinul Partidului Comunist pro-rus pentru a numi un premier inexperimentat politic în persoana lui Chiril Gaburici. Mai mult decât atât, având în vedere că alianţa deţine doar 47 din cele 101 fotolii şi va depinde de comunişti în sprijinirea proiectelor legislative, îi va fi greu noului guvern să aibă o voinţă politică comună”, notează analiştii Stratfor.

 

Într-un asemenea peisaj politic fracturat, Guvernul Republicii Moldova se va confrunta cu un ambient politic intern negativ care îi va ameninţa stabilitatea şi va suferi un eşec într-o eventuală tentativă de integrare europeană. „Pe 24 februarie, aproximativ 400 de oameni au manifestat împotriva condiţiilor economice din Chişinău, aşteptându-se şi alte proteste. Guvernul se va confrunta, de asemenea, cu eşecuri în planurile sale de integrare europeană. Există deja mai multe grupări politice care se opun procesului de integrare al Republicii Moldova – Partidul Socialist, regiunea autonomă Găgăuzia şi regiunea separatistă transnistreană. Îi va fi greu guvernului minoritar să depăşească o astfel de opoziţie şi să-şi continue politicile de integrare”, se arată în analiza Stratfor.

 

Centrul american de analiză mai spune că anularea supapei de embargo pe anumite mărfuri în relaţiile comerciale dintre Rusia şi Republica Moldova va constitui un obstacol în plus în faţa parcursului european al autorităţilor de la Chişinău.

 

 

 

(Sursa: infoprut.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments