Tinerii din Botoşani care ne fac mândri că suntem români: olimpicul internaţional la ştiinţe, campionul logicii, aşii roboticii şi ”romania în our hearts”

0
386

Botoşaniul este considerat un tărâm al geniilor, pe aceste meleaguri văzând lumina zilei, poetul Mihai Eminescu, istoricul Nicolae Iorga, muzicianul George Enescu, pictorul Ştefan Luchian sau biologul Grigore Antipa. Puterea minţii dar şi a educaţiei botoşănene dă şi astăzi motive de mândrie românilor, prin intermediul unor tineri de succes.

 Încă din secolul al XIX lea Botoşaniul a dat României o penurie de oamenii de ştiinţă, adevărate genii, valori nepereche. Printre aceştia se numără, Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ştefan Luchian, Grigore Antipa, Octav Onicescu sau Elie Radu . La toţi aceştia se adaugă academicieni, artişti, ziarişti şi sportivi de renume naţional şi mondial.

 Deşi au trecut 100 de ani, de la explozia de genialitate a Botoşaniului şi astăzi, pe meleagurile lui Eminescu şi Enescu se nasc şi cresc tineri cu un potenţial formidabil. Dacă industria sau economia Botoşaniului au decăzut, învăţământul botoşănean se poate lăuda cu realizări de excepţie prin intermediul olimpicilor din aproape toate domeniile. Totuşi un grup de tineri botoşăneni au reuşit să poarte numele României în Europa şi pe tot globul.

Ştefan Bălăucă, olimpicul internaţional

Vârful de lance al învăţământului botoşănean este un copil de 15 ani, Ştefan Bălăucă, un performer fără precedent în Botoşani. De altfel Ştefan Bălăucă elev în clasa a IX a la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” din Botoşani, este românul cu cele mai bune rezultate la o olimpiadă internaţională de ştiinţe. Mai precis Ştefan, a condus echipa României de olimpici la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe de la Mendoza din Argentina ce a avut loc în perioada 2-11 decembrie 2014. Ştefan s-a întors cu o medalie de argint, obţinând cel mai bun punctaj din echipa României.

Este cea mai bună performanţă a sa, dar nu singulară. Din clasa a IV a, Ştefan Bălăucă câştig medalie după medalie la toate olimpiadele şcolare, la matematică şi ştiinţe(n.r. fizică, chimie, biologie). Pur şi simplu nu mai are loc la gât de atâtea medalii, fiind desemnat de două ori elevul anului la Botoşani, obţinând an de an fără excepţie media 10. Colegii dar şi profesorii îl poreclesc ”Einstein de Botoşani”. ”Sincer, din punctul meu de vedere, este un mic geniu. Este un elev deosebit, parcă deasupra generaţiei sale. Şi cred că, de fapt, a fost o şansă pentru noi să lucrăm cu el, nu invers. Este greu de găsit un copil care să fie atât de bun la chimie, fizică şi biologie“, spune profesorul de biologie Liviu Huţanu, unul dintre dascălii care îl pregătesc pentru olimpiade.

Visul lui Ştefan este ca la 16 ani să cucerească medalia de aur pentru România la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe dar şi să câştige Balcaniada la matematică, una dintre cele mai prestigioase competiţii de profil. Visul lui este, culmea, să devină on de ştiinţă la el acasă, în România.

Samuraiul minţii

Un alt botoşănean genial este Alexandru Pitrop, un campion internaţional la Go, un sport al minţii asemănător şahului, de origine asiatică. În momentul de faţă Alexandru este elev tot la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” şi are tot 15 ani. Are 10 pe linie şi ste şi olimpic la matematică. Practic Alexandru este antrenat de tatăl său Neculai Pitrop, un împătimit al jocul de Go. Rezultatele lui Alexandru sunt uluitoare, într-o ţară în care Go-ul este aproape necunoscut.

 

Alexandru Pitrop, campionul la GO

De altfel mintea sa sclipitoare l-au făcut să învingă participanţi foarte buni din ţări unde acest sport este o filosofie de viaţă, aproape o religie. Alexandru Pitrop a obţinut în 2010, la primul Campionat European la care a participat locul al doilea. La Campionatul European din 2011 a obţinut locul al treilea, iar la Campionatul Mondial din Taiwan, din 2012, s-a clasat al optulea, duelându-se cu aşii acestui sport din Asia. Totodată Alecaxandru a cştigat fără excepie fiecare campionat naţional pentru categoria sa de vârstă.

Aşii roboticii de la Botoşani

Un grup de puşti de la Palatul Copiilor din Botoşani,au reuşit să facă furori la toate saloanele de invenţii din România, dar şi să dea lecţii de pricepere şi inventivitate studenţiilor experţi în tehnică din toată lumea. Este vorba de clasa de robotică a profesorului Grigore Luisian din Botoşani. Minuni alte tehnicii ies din mâinile copiilor cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani. Toţi sunt elevi ai liceelor din Botoşani şi sunt pasionaţi de fizică, matematică şi robotică. Repară laptop-uri ca să facă rost de bani pentru a merge la competiţiile naţionale şi internaţionale, unde vin mereu victorioşi.

 

Puştii minune specialişti în robotică

„Din punctul meu de vedere, ei sunt un fenomen. Ei vin cu aceste idei. Eu doar le-am predat bazele electronicii, ale roboticii. Restul vine din capacitatea lor extraordinară. Se închid în laborator şi ies cu ceva extraordinar. De multe ori, şi eu rămân uimit“, spune profesorul lor Grigore Luisian. Mai precis aceştia au reuşit să câştige premiul I la două concursuri de tehnică şi robotică, unde s-au întrecut cu studenţi: Salonul Naţional de Inventică de la Bucureşti, ediţia 2013, şi concursul internaţional „Infomatrix“ (2013), unde au învins studenţi, masteranzi ale marilor super-puteri ale tehnicii, SUA şi Japonia. Specializarea lor sunt roboţii dar şi diferite invenţii practice, precum zăvorul de uşă care se deschide doar cu anumite bătăi în uşă. Din ”echipa fantastică” fac parte : Şerban Botez (17 ani), Alexandru Bejenariu (16 ani), Andrei Vişan (16 ani), Vasile Voiniciuc (16 ani), toţi elevi în clasa a XI-a, şi Mihnea Horbuli (18 ani), în clasa a XII-a.

Tânăra care promovează România pe internet

 Ceea nu reuşesc să facă eficient, instituţiile abilitate ale statului, face o tânără de numai 17 ani, Laura Aprilescu, elevă la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” din Botoşani. Aceasta prin intermediul unui blog, unde scrie în limba engleză, promovează marile personalităţi care au trăit în România, dar vine şi cu idei interesante, precum puzzel-uri cu personalităţi româneşti. Blogul ei ”Romania in our hearts” a fost preluat de alte bloguri cu acoperire europeană şi este citit în ţări precum Germania sau Anglia.

 

Laura Aprilescu

„Nu m-am gândit nicio clipă că în spatele lui se află o adolescentă care a decis să-şi prezinte ţara lumii altfel decât o fac manualele de istorie, ştirile TV sau media internaţională. România Laurei te inspiră, te ajută să o înţelegi, te provoacă să o descoperi şi te motivează fantastic de mult, pentru că, aflăm din ti
tlul blogului, este România din inima noastră. Alta decât România fabricată de calcule geopolitice, interese economice sau de campanii electorale. E România pură din inima generaţiei care s-a născut după Revoluţie, din inima generaţiei care învaţă istorie pe Google şi pe Facebook“, spune Andreea Tănăsescu, fondatoarea blogului ”La Blouse Roumaine”, unul dintre blogurile româneşti, foarte cunoscute în Europa şi care promovează şi postările Laurei. Totodată Laura Aprilescu, este o elevă care are rezultate excepţionale la şcoală.

 

 

 

 

Sursa: adevarul

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments