Un muzeu de artă din Suedia foloseşte cerşetori din România pe post de exponate: "Este dispreţuitor la adresa ţiganilor"

0
89

Un muzeu de artă din Suedia a folosit doi cerşetori ţigani din Romani pe post de exponate pentru a atrage atenţia asupra inegalităţii sociale, însă s-a trezit aspru criticat pentru controversată idee.

Ideea muzeului suedez de a folosi doi ţigani din România pe post de exponate pentru a genera discuţii despre inegalitatea socială la nivel global nu a fost privită tocmai cu ochi buni. Artiştii suedezi au fost acuzaţi că îi exploatează la rândul lor pe cei săraci.

Luca Lăcătuş, în vârstă de 28 de ani şi iubita lui, Marcella Cheresi, de 26 de ani, ambii romi, placaţi din nordul României, au fost abordaţi de angajaţii muzeului în timp ce dormeau pe străzile din Malmoe, al treilea oraş ca mărime al Suediei, Malmö Konsthall.

Muzeul le-a făcut o propunere pe care nu au putut să o refuze, relatează france24.com. Să-şi mărească de patru ori „venitul” (câştigau din cerşit între 3 şi 6 euro pe zi) petrecând câteva ore pe zi în cele mai mari galerii din oraş.

Potrivit reprezentanţilor galeriei romanii sunt plătiţi pe oră la fel ca restul angajaţilor din muzeu, implicaţi în acest proiect şi că vor pleca acasă cu aproape 600 de dolari, relatează thelocal.se.

Tot ce trebuiau să facă este să se comporte de parcă cerşeau pe străzi. „Este mai bine înăuntru decât pe străzi. Afară este frig şi oamenii nu sunt la fel de drăguţi că aici. Şi nici nu trebuie să vorbim foarte mult” a mărturisit Luca Lăcătuş, care era tâmplar în România.

Bărbatul a mărturisit că a plecat la cerşit pentru a-şi reconsturi casa distrusă de un incendiu acum câţiva ani. În urma tragediei serviciile sociale i-au luat doi dintre cei patru copii. Ceilalţi doi copii stau cu alţi membri ai familiei. Iubita lui este însărcinată în prezent cu primul copil al cuplului, dar mai are şi ea alţi doi copii, crescuţi de sora ei.

Cei doi ţigani stau în linişte într-o încăpere aproape goală din muzeu, unul în faţa celuilalt, la capete opuse ale camerei. Pe fundal se aude o muzică relaxantă în timp ce vizitatorii pot să citească pe pereţi fragmente din articole despre schimbările sociale.

Directorul artistic al Institulului care a sprijinit acest proiect, Anders Carlsson, susţine că scopul său a fost acela de a-i face pe suedezi să se întrebe în legătură cu atitudinea lor faţă de cei săraci. În schimb, reprezentanţii comunităţii rome din Suedia spun că proiectul artistic  este dispreţuitor la adresa ţiganilor şi întreabă de ce nu au folosit oameni bogaţi pe post de exponate.

Minoritatea romă trăieşte în sărăcie în România unde suferă de pe urmă discriminării pe piaţa muncii, notează france24.com. Potrivit unui ONG suedez, doar în Malmoe cerşesc în jur de 150 de ţigani din România.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments