UNESCO: Distrugerea unor oraşe antice din Irak de către SI este o crimă de război

0
205

Distrugerea oraşului antic Nimrud, din nordul Irakului, de către gruparea Stat Islamic este un act de „epurare culturală” care constituie o crimă de război, iar unele dintre statuile sitului arheologic au fost luate cu camioane, probabil pentru a fi vândute ilegal, a declarat directoarea UNESCO.


Într-un interviu acordat vineri agenţiei Associated Press, directoarea generală a agenţiei culturale a ONU, Irina Bokova, şi-a exprimat furia faţă de atacul de joi, care a avut loc la o săptămână după o înregistrare video în care puteau fi văzuţi militanţi ai grupării Stat Islamic distrugând cu baroasele artefacte de la un muzeu din Mosul.

„Noi numim asta epurare culturală pentru că, din păcate, considerăm că accelerarea acestei distrugeri a patrimoniului este un act deliberat de război”, a precizat Bokova. Ea a adăugat că atacul se încadrează într-o „viziune îngrozitoare” de persecutare a minorităţilor din regiune, apreciind că atacurile asupra culturii sunt considerate acum o problemă de securitate.

 

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat atacurile şi a afirmat că distrugerea deliberată a vestigiilor „constituie o crimă de război şi reprezintă un atac asupra întregii umanităţi”.

Guvernul irakian a anunţat că militanţii grupării Stat Islamic au demolat joi situl arheologic al oraşului Nimrud, în nordul Irakului, cu ajutorul unor vehicule militare grele.

Bokova a precizat că oficialii ONU trebuie să se bazeze pe imagini din satelit pentru a evalua pagubele, pentru că oamenii nu se pot apropia de sit din cauza securităţii precare. Ea a adăugat că oficialii au văzut imagini cu statui mari din oraş, „puse în camioane” probabil pentru a fi vândute ilegal. Bokova a mai afirmat că, înaintea atacului, UNESCO se pregătea să includă Nimrud în lista patrimoniului mondial.

 

Nimrud a fost a doua capitală a Asiriei, un fost regat care şi-a început existenţa în jurul anului 900 î.H. şi a devenit o mare putere regională. Oraşul, care a fost distrus în 612 î.H., se află pe malul râului Tigru, la sud de al doilea mare oraş din Irak, Mosul, cucerit de Statul Islamic în iunie.

Descoperirea în anii ’80 a tezaurului asirian în mormintele regale din Nimrud a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din secolul al XX-lea.

Gruparea extremistă sunnită Stat Islamic a declanşat o campanie pentru înlăturarea vestigiilor despre care afirmă că promovează idolatria şi încalcă interpretarea sa fundamentalistă asupra legii islamice.

 

Într-o înregistrare video difuzată sâptămâna trecută, militanţii grupării distrugeau artefacte din muzeul de la Mosul, iar în ianuarie organizaţia a incendiat sute de cărţi de la biblioteca şi universitatea din acelaşi oraş, inclusiv manuscrise rare.

Oficiali irakieni din oraşul Mosul au declarat sâmbătă că militanţii grupării Stat Islamic au început să demoleze oraşul antic Hatra, vechi de 2.000 de ani, care este inclus în patrimoniul UNESCO.

 

 

 

(Sursa: independent.md)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments