Vaslui şi Galaţi, judeţele cu număr record de elevi care vor să studieze religia în şcoli

0
42

În majoritatea judeţelor din ţară, peste 92% din elevi au optat pentru a face în continuare orele de religie. Judeţele cu cele mai multe cereri pentru religie sunt Galaţi şi Vaslui, unde peste 96% din elevi vor să facă religie, în timp ce în Mureş sub 80% au optat pentru această disciplină.

 

 

ARAD

În Arad, peste 95% din elevi au depus cereri pentru orele de religie, existând şi 2.377 de copii care au refuzat să participe la aceste cursuri.

Aproximativ 75% dintre elevi au ales religia ortodoxă, 17% sunt la religia neoprotestantă (baptişti şi penticostali), iar 8% la religia catolică sau reformată.

„Nu s-au înregistrat clase sau şcoli unde un număr mare de copii nu vor face religie, în general fiind vorba de doi-trei copii pe clasă. Pentru aceştia, şcolile vor găsi alte activităţi, o posibilitate fiind aceea de a se aduna la bibliotecă”, explică inspectorul şcolar Mariana Tocaciu.

Conform acesteia, în judeţ se păstrează toate normele didactice care au existat şi până acum pentru orele de religie.

 

BACĂU

În Bacău, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), 75.550 de elevi, adică 93,86%, vor participa în continuare la ora de religie. Majoritatea opţiunilor – 60.232 – sunt pentru religia ortodoxă, 13.943 fiind pentru cea romano-catolică şi sub o mie pentru restul cultelor.

 

BIHOR

În Bihor, peste 93% din cei 73.715 de elevi eligibili vor fi înscrişi la orele de religie, majoritatea urmând să fie predate de profesori care aparţin confesiunii ortodoxe.

 

BRĂILA

În Brăila, 91,6% dintre elevi s-au înscris la ora de religie, datele nefiind cele finale, astfel că procentul ar urma să crească.

Potrivit calculelor făcute de reprezentanţii ISJ Brăila, niciun profesor nu îşi va pierde catedra. În judeţ, există cadre didactice ori pastori care predau şi alte religii, precum cea romano-catolică sau adventistă, în judeţ existând totodată cereri din partea elevilor musulmani sau martori ai lui Iehova.

 

BUZĂU

În Buzău, 92% din elevi au optat pentru a studia religia la şcoală, fiind înregistrate 49.390 de cereri. Dintre acestea, cele mai multe – 49.060 – au fost completate pentru confesiunea Biserica Ortodoxă Română.

 

MUNICIPIUL BUCUREŞTI

În Bucureşti, peste 90% dintre elevi au fost înscrişi la ora de religie, respectiv 170.315 din cei 188.000 eligibili pentru studiul acestei discipline, a declarat pentru Mediafax inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru.

 

CĂLĂRAŞI

În Călăraşi, peste 94% dintre elevi au optat pentru ora de religie, cei mai mulţi dintre ei fiind creştin-ortodocşi.

 

CLUJ

În judeţul Cluj, 63.817 elevi (91,5%) s-au înscris pentru a participa la orele de religie.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, Andreea Coroian-Goldiş, a declarat că niciun profesor care predă religia nu îşi va pierde postul, ea menţionând că se aşteaptă precizări de la Ministerul Educaţiei privind elevii care nu au optat pentru orele de religie.

 

DOLJ

În judeţul Dolj, aproape 95% dintre elevi au cerut să studieze în continuare religia la şcoală. Conform datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean, dintr-un total de 70.250 de elevi, 66.557 şi-au exprimat în scris dorinţa de a studia ora de religie la şcoală. Dintre elevii care au ales studierea în continuare a acestei discipline, cei mai mulţi, 65.317, respectiv 98,14%, au optat pentru religia ortodoxă.

 

GALAŢI

În Galaţi, aproximativ 96% dintre elevi s-au înscris la ora de religie, fiind procesate până în prezent 61.147 de cereri.

Astfel, pentru Biserica Ortodoxă au optat 60.117 elevi, iar aproximativ 1.000 pentru alte culte.

 

IAŞI

Aproximativ 100.000 de elevi din judeţul Iaşi, adică 93,21% din numărul total, s-au înscris la orele de religie, conform unei centralizări a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Din totalul de cereri depuse, 94,23% au fost de la elevi de confesiune ortodoxă, 3,23% de la catolici şi 2,54% de la alte culte.

 

MUREŞ

În judeţul Mureş, din cei 67.464 de copii care au în programă religia, 13.548 nu au depus cereri, astfel că nu vor mai participa la orele de religie. Astfel, procentul elevilor care au optat pentru religie este 79,91%.

Dintre cei care au optat pentru cursurile de religie, 33.688 sunt la confesiunea ortodoxă. Pentru Biserica Reformată au optat 13.092 elevi, pentru Biserica Romano-Catolică – 3.935, pentru Biserica Unitariană din Transilvania – 874, pentru cea Greco-Catolică – 643, iar pentru Biserica Penticostală – 641. Ceilalţi elevi au optat pentru alte religii, iar cei mai puţini – şapte – sunt la Biserica Luterană.

 

PRAHOVA

În judeţul Prahova, peste 94% dintre părinţii elevilor au depus cereri pentru ca aceştia să participe la ora de religie. Astfel, din peste 86.000 de elevi care la începutul anului şcolar se declaraseră creştin-ortodocşi, aproximativ 81.000 de elevi vor participa în continuare la orele de religie. Aproximativ 5.600 de elevi nu au depus cereri pentru a participa la ora de religie.

 

SIBIU

În judeţul Sibiu, 93,29% din elevi au făcut cerere pentru a participa la orele de religie, dar reprezentanţii ISJ nu pot preciza spre ce confesiuni s-au îndreptat aceşti copii.

 

SUCEAVA

Peste 87.000 de opţiuni pentru participarea la ora de religie s-au înregistrat în judeţul Suceava, reprezentând 92,14% din totalul celor 93.989 de elevi.

 

TIMIŞ

În judeţul Timiş, peste 60.000 de elevi, adică 87% din total, au ales să studieze în continuare religia în şcoală. În schimb, 9.106 elevi nu vor studia religia la şcoală.

Dintre elevii care s-au înscris la orele de religie, cei mai mulţi vor studia religia ortodoxă: 51.703 elevi. Un număr de 2.347 vor studia religia catolică, iar 4.138 vor studia religia penticostală. În total, sunt nouă confesiuni religioase pentru care s-au depus cereri la şcoli.

 

VASLUI

În judeţul Vaslui, peste 96% din cei 61.103 de elevi vor face în continuare ora de religie, arată situaţia centralizată de ISJ. Majoritatea au optat pentru religia ortodoxă, existând şi 525 de cereri pentru pastor catolic, 469 pentru cultul penticostal şi 1.252 pentru alte culte.

Chiar dacă 2.202 de elevi nu vor să mai participe la ora de religie, reprezentanţii ISJ Vaslui susţin că nu va fi afectat în niciun fel numărul de catedre existente.

 

VÂLCEA

În judeţul Vâlcea, aproximativ 94% dintre elevi au optat pentru ora de religie, arată centralizarea parţială a datelor primite de la şcoli, au declarat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea.

 

 

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments