VIDEO. Discurs despre Unire în plenul Parlamentului de la București

0
88

Reunificarea Republicii Moldova cu România ar fi un act clar de revenire la normalitate în geopolitica europeană, afirmă deputatul PNL Daniel Gheorghe. Deputatul liberal a ţinut un discurs în Parlamentul României pentru a marca împlinirea a 97 de ani de la unirea Basarabiei cu Ţara.Discursul integral poate fi urmărit în acest video.

 

 

Daniel Gheorghe, membru în grupul Prietenii Unirii în Parlamentul de la Bucureşti:

Pe data de 27 martie, se împlinesc 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Acest act politic fundamental, care a apărut într-un moment deosebit de critic al istoriei naţionale, cu o Românie sfârtecată şi ieşită trist din Primul Război Mondial, a venit practic să deschidă calea către Marea Unire de la 1 decembrie 1918 şi către reunificarea tuturor românilor din toate regiunile istorice româneşti locuite de noi. Ceea ce-i mai important de precizat, în acest moment, despre 27 martie 1918, este faptul că, din acest punct, astăzi, noi avem de tras câteva concluzii şi de analizat o serie de chestiuni care de multe ori par a ne scăpa. În primul rând, faptul că un act de un asemenea curaj, un act al unei Românii aflate pe marginea prăpastiei, dar care în 1918 renaşte şi reuşeşte să îndeplinească visul istoric al unităţii naţionale a tuturor românilor într-o singură ţară, s-a produs mai ales prin prisma unei voinţe politice reale, prin capacitatea clasei politice de atunci şi prin capacitatea unei naţiuni române conduse de Regele Ferdinand şi Regina Maria, de a-şi canaliza şi de a-şi pune în valoare toate energiile naţionale în vederea realizării unui ideal real. De aceea, revenind în planul concret al realităţii curente, îmi permit să spun faptul că România ar trebui să gândească într-o perspectivă total diferită raporturile pe care le are în acest moment cu Republica Moldova. Republica Moldova, care este al doilea stat românesc, este o continuare firească, sub aspect cultural, etnic, politic, geografic şi economic a spaţiului românesc. Iar reintegrarea Republicii Moldova în teritoriul României nu poate fi decât o consecinţă firească a revenirii la normalitate în geopolitica europeană. Spun acest lucru, deoarece deseori se aminteşte despre perspectiva intrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Aş spune că această intrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană se va face numai prin unificarea cu România, deoarece Republica Moldova, în acest moment, este un stat incapabil să se susţină sub aspect economic, un stat care riscă să alunece pe panta statelor eşuate şi să devină o zonă de permanentă vulnerabilitate pentru pacea globală şi pentru geopolitica Europei de Est. Şi singura şansă a Republicii Moldova de a se dezvolta funcţional este reunificarea naturală şi firească cu România. România are datoria de a face câţiva paşi în această direcţie. În primul rând, m-aş gândi, de exemplu, la eliminarea paşapoartelor dintre cele două state româneşti. Mă gândesc, de asemenea, la un parteneriat economic integrat, care să presupună mai multe capitole, dintre care cel mai important să fie capitolul energetic, capitolul agricol, capitolul industrial şi mai ales capitolul comercial.

 

Ieri, peste 100 de parlamentari au îmbrăcat tricouri cu mesaje unioniste pentru a sărbători acest eveniment istoric.

„ Eu doresc să dăm prin acest mesaj un semnal tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului că suntem frați, că suntem împreună și nu-i vom lăsa niciodată în brațele lui Ivan cel Groaznic. Sângele fraților noștri nu s-a uscat nici acum de pe șenilele tancurilor sovietice și nu vom uita niciodată asta”, a spus pentru InfoPrut deputatul Ninel Peia.

 

Parlamentarii au participat la ședințe cu tricouri bleumarin, pe care scrie cu galben „Basarabia e România – 27 martie 1918”, slogan promovat de societatea civilă care militează pentru Unirea Republicii Moldova cu România.

„Cu atât mai mult cu cât idealurile că Basarabia este pământ românesc trebuie cumva întreținute prin astfel de momente și în aceste zile trebuie să vedem ce ne mai leagă și la ce valori ne mai putem raporta în perioadele care urmează, luând în calcul integrarea în Uniunea Europeană, luând în calcul valorile acestei mari comunități pe care cu toții ne-o dorim mult mai aproape”, a declarat deputatul Constantin Adăscăliței.

„Suntem patru deputați care reprezentăm patru ținuturi istorice ale României: Ardealul, Moldova, Țara Românească și Dobrogea. De-a lungul istoriei, în vremuri zbuciumate, au fost multe lucruri care ne-au apropiat, dar au fost și pași importanți pe care i-am făcut pentru a uni cele patru regiuni. De ce nu, în cel mai scurt timp, și a cincea regiune să se alăture la țara mamă și împreună să creăm ceea ce, am putea spune, o mică Germanie, pentru zona de est a Balcanilor”, a spus pentru InfoPrut Vicențiu Mircea Irimie.

 

Acțiunea din Parlamentul de la București a fost inițiată de membrii grupului Prietenii Unirii, format din 54 de deputați și senatori. O delegație formată din 15 membri ai grupului vor merge la Chișinău pentru a marca sărbătoarea unirii României cu Basarabia.

 

 

 

(Sursa: infoprut.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments