Postul rus de televiziune NTV, care are acoperire națională în Republica Moldova din cauza canalului TV7, care îl retransmite pe teritoriul țării, a realizat miercuri un nou material propagandistic în stilul Kremlinului.
Reportajul a fost realizat după vizita președintelui român Klaus Iohannis la Kiev. În cadrul unei conferințe de presă, Iohannis și omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, au declarat că vor face tot posibilul ca Transnistria să fie reintegrată în Republica Moldova.
La scurt timp, așa-zisul ministru de externe al separatiștilor de la Tiraspol Nina Ștanski a postat, pe Facebook, un comentariu în legătură cu declarațiile celor doi lideri, întrebându-se dacă „cineva vrea să dezghețe conflictul” transnistrean.
Ca miercuri seară să fie prezentat un reportaj la NTV, care este început cu remarca reporterului cum că la granița dintre Republica Moldova și Ucraina pe segmentul transnistrean „întotdeauna era liniște, dar acum militarii se află în alertă maximă”.
Mai mult decât atât, jurnaliștii ruși lasă de înțeles că Ucraina s-ar pregătit din punct de vedere militar pentru o intervenție în Transnistria. În reportaj apare și un reprezentant al KGB-ului transnistrean, care înaintează ideea că „Poroșenko ar vrea să creeze un conflict în Transnistria” după „eșecurile” din Donbas.
Jurnaliștii mai spun că regiunea stă „bine din punct de vedere economic”, dar că se confruntă cu o „blocadă din partea Ucrainei și a Republicii Moldova”, care îngreunează situația.
Ei prezintă și cât „de bine este pregătită” Transnistria de un eventual conflict militar și că bărbații din regiune sunt gata „să-și apere teritoriul”.
Totuși, jurnaliștii ruși nu menționează nimic despre faptul că tocmai Ucraina este cea care și-a exprimat de mai multe ori temeri ca militarii ruși din Transnistria să nu atace zona de sud a țării, după modelul Donbas.
În ultimele 6 luni, autoritățile de la Kiev au săpat un șanț pe tot segmentul de frontieră cu regiunea transnistreană, pentru a împiedica un eventual atac cu vehicule militare grele. De asemenea, toate drumurile locale din zona de frontieră au fost distruse.
Oficial, în jur de o mie de militari ruși se află în prezent în Transnistria, sub acoperirea unei așa-zise misiuni de protecție a păcii. Neoficial, potrivit presei din Ucraina, ar fi vorba de 3-5 mii de militari.
(Sursa: independent.md)