Tradiţia spune că, dacă porţi un nume „înmiresmat”, asta poate fi o binecuvântare, dar şi un blestem. Numele de flori reprezintă apropierea de necuvântătoare şi un omagiu adus naturii pentru frumuseţea şi complexitatea ei. În Duminica Floriilor, cea mai importantă sărbătoare ce vesteşte Paştele, află care sunt cele mai frumoase nume de flori.
Anemona – numele de fată Anemona semnifică floarea vântului. În mitologia greacă, acesta era numele uneia dintre nimfe care a fost transformată în floare.
Antonina – este un nume care provine din limba greacă, de la anthos și înseamnă floare.
Brândușa – nume de origine românească și are semnificația de șofran, plantă ornamentală, nepretentioasă, care înflorește anual primăvara.
Camelia – o floare delicată și nobilă, Camelia îți aduce mult noroc. Dacă porți acest nume, ești o fire puternică, norocoasă și-ți reușește tot ce ți-ai propus.
Crina – crinul este considerată cea mai veche floare cultivată de om. În Grecia Antică, planta simboliza speranţa şi triumful. Numele Crina semnifică puritatea și sinceritatea, un omagiu adus dreptății și respectării tradiției.
Florica – provine de la Florentina, nume latin ce însemană înfloritoare.
Hortensia – un prenume de origine latină fiind un derivat de la substantivul hortensus. Semnificația numelui Hortensia este de grădină.
Iasmina – numele de fată Iasmina este de origine musulmană. Semnificația numelui Iasmina este floare de iasomie, Iasmina, făcând parte din lunga listă de nume feminine inspirate din denumiri de flori.
Iolanda – un prenume feminin modern, recent împrumutat din onomastica apuseană. El corespunde unui vechi nume francez atestat sub formele Yolang, Yolant, Yolent.
Lăcrămioara – un prenume de origine românească. Dacă porți acest nume, ești o fire mărinimoasă, atentă la nevoile celorlalți. Empatizezi cu trăirile celor din jur și ai grijă să dai o mână de ajutor la nevoie.
Narcisa – floarea narcisei, albă sau galbenă, este mereu în atenția celorlalți. Ea este un simbol pentru o viață interioară intensă. Discreția și modestia sunt caracteristicile cele mai pregnante ale celor care poartă numele acestei plante.
Ofelia – vine din grecescul ophelos, care înseamnă ajutor. Numele este purtat de un caracter din poemul Ardacia al lui Jacopo Sannazaro și a fost împrumutat și de Shakespeare în piesa Hamlet, pentru personajul feminin pricipal – iubita lui Hamlet.
Rosalia – un prenume de origine latină, care înseamnă trandafir și este folosit predominant în țări precum Italia, Spania și Anglia.
Sakura – numele de fată Sakura, este de origine japoneză și înseamnă cireș înflorit. În prezent numele Sakura este unul dintre cele mai populare nume de fete din Japonia însa până de curând, era folosit destul de rar din cauza unei superstiții legate de faptul că florile de cireș se scutură foarte repede astfel că se credea că alegerea acestui nume pentru copilul nou-născut va aduce ghinion.
Violeta – numele de fată Violeta este de origine rusă și înseamnă floare. De asemenea, numele Violeta vine de la culoarea violet, simbolul credinței și al cunoașterii, iar în simbolistica florilor, numele Violeta este asociat cu pudoarea și modestia.
Viorica – persoanele care se numesc Viorica sau Violeta, de la gingașa floare viorea, sunt hotărâte și tranşante în relațiile cu cei din jur. Extrovertite, dar totuşi diplomate, ele par fragile și ușor influențabile, dar nu este așa. Viorica înflorește primăvara și se distinge de suratele care anunță venirea anotimpului cald prin culoarea albastră, sugestie clară a melancoliei, dar și a încrederii în viitor.
(Sursa: independent.md)