Fostul dirijor și director al Filarmonicii „Moldova” din Iași, George Vintilă, a murit la vârsta de 91 de ani

0
227

Fostul dirijor şi director al Filarmonicii de Stat Moldova Iaşi, maestrul George Vintilă, a murit la vârsta de 91 de ani, informează Radio Iași.

 

Maestrul George Vintilă era născut la 30 martie 1924 la Huşi, într-o familie de muzicieni, a studiat la Conservatorul ieşean, cu maestrul Antonin Ciolan. Este absolvent al Conservatorului P. I. Ceaikovski din Moscova, coleg de generaţie cu Ghenadi Rojdestvensky, Igor Oistrach, Evgheni Svetlanov. În perioada 1955-1959 a activat ca dirijor titular la Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca şi ca lector la clasa de dirijat a Conservatorului Gh. Dima. Din 1959 s-a stabilit la Iaşi, desfăşurându-şi activitatea pe mai multe planuri: dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Moldova, până în anul 1986, când s-a pensionat; director al aceleiaşi instituţii până în 1968, profesor de muzică de cameră şi orchestră la Liceul de Arte Octav Băncilă, profesor la clasa de orchestră şi dirijat a Conservatorului George Enescu, colaborator la Opera de Stat.

 

Cariera artistică a maestrului George Vintilă a cuprins peste 1500 de concerte simfonice şi educative în ţară şi peste 150 de concerte în străinătate: Bulgaria, Cehoslovacia, Franţa, Germania, Italia, Iugoslavia, Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Armenia, Uzbekistan etc. A colaborat cu peste 800 de muzicieni, între care nume de prestigiu precum David şi Igor Oistrach, Yakov Zak, Daniil Şafran, Boris Gutnikov,Viktor Tretiakov, Vladimir Spivakov, Claire Bernard, Thérese Dussaut, Monique Haas, Jean-Jacques Kantorow, Kazimir Wilkomirski, Mack McCray, Yoshi Unno, Silvia Şerbescu, Aurelia Cionca, Eliza Ciolan, Lola Bobescu, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov, Alexandru Demetriad, Valentin Gheorghiu, Ştefan Ruha, Petre Ştefănescu-Goangă, Valentin Teodorian, Maria Şindrilaru, Viorica Cortez, Magda Ianculescu, Iulia Buciuceanu, Dan Grigore şi mulţi alţii.

 

A fost decorat cu mai multe ordine şi medalii, între care Ordinul Muncii, Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Steaua României în grad de cavaler.

 

(Sursa: radioiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments