Județ ECO. IAȘUL, ÎN VIITOR – un oraș înconjurat de piste pentru bicicliști

0
88
Foto: freerider.ro

Foto: freerider.ro

Specialiștii din administrația locală ieșeană pregătesc două proiecte care vizează amenajarea de piste pentru bicicliști în afara municipiului Iași, anunță Citizen.ro. Cel mai important proiect este cel al Consiliului Județean, evaluat la peste 91 milioane lei. Deocamdată, Primăria Iași a anunțat doar intenția de a realiza piste spre comune din Zona Metropolitană, fără a oferi detalii despre proiect.

 

„Proiectul are ca scop dezvoltarea infrastructurii pentru cicloturism, activități de navetism şi recreative în județul Iaşi. Obiectivele proiectului sunt creșterea accesibilității persoanelor din mediul urban și peri urban, creșterea siguranței bicicliștilor deja existenți ce utilizează partea carosabilă împreună cu alte autovehicule, reducerea nivelului de poluare și fluidizarea traficului, în special în zonele urbane”, se arată în strategia de dezvoltare a județului în perioada 2014 – 2020.

 

Inițiatorii proiectului spun că dezvoltarea infrastructurii pentru bicicliști reprezintă o necesitate din punct de vedere al potenţialului ridicat de folosire, în vederea reducerii costurilor de transport pe distanţe scurte. Pistele pentru bicicliști vor fi amenajate, cel mai probabil, spre comune din Zona Metropolitană din imediata apropiere a municipiului reședință de județ (Lețcani, Miroslava, Dobrovăț, Aroneanu, Valea Lupului, Bârnova, Tomești, Popricani, Ciurea, Rediu), dar există posibilitatea extinderii acestora spre Movileni, Victoria, Ungheni, Țuțora, Comarna, Prisăcani, Schitu Duca, Mogoșești sau spre localități din afara zonei metropolitane.

 

Printre rezultatele așteptate ale proiectului se numără reducerea consumului de energie şi a emisiilor de CO2 rezultate în urma arderii combustibililor convenţionali, îmbunătăţirea sănătății populației, dezvoltarea zonelor cu potențial turistic din judeţ și fluidizarea traficului în zonele peri urbane.

 

Bugetul total al proiectului CJ este estimat la 91,6 milioane lei, iar fondurile ar urma să fie asigurate prin intermediul programelor de finanțare europeană în perioada 2014 – 2020. Primăria Iași nu a anunțat încă valoarea estimată a proiectului propriu.

 

(Sursa: cityzen.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentAvion Air Algerie prăbușit: au fost stabilite cauzele tragediei
Articolul următorCum te taxează operatorii telecom fără să ştii
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments