LIGA BUGETARILOR: ce echipe trăiesc din bani publici. Cu buget mic, Iașul poate juca în Europa

0
382

Nouă din cele 18 echipe din Liga I primesc finanțări de la primării, consilii județene sau companii de stat. Culmea, acestea sunt și cele mai stabile financiar. Celelalte nouă, cu excepția Stelei și oarecum a Viitorului, au mari probleme financiare. Patronii fie au declarat insolvența, fie se pregătesc să o facă. Între atâtea falimente, Iașul ar putea juca în Europa, dacă termină pe locul IX!

 

Pare greu de crezut, dar echipa CSMS Iaşi, în ciuda bugetului destul de mic comparativ cu celelalte formaţii din Liga I, are şanse foarte mari de a prinde anul acesta, în premieră, un loc de Liga Europa!

Într-un clasament al bugetelor, CSMS Iaşi ocupă unul dintre locurile 11-13, alături de FC Botoşani şi Concordia Chiajna, însă poate prinde ultimul loc de Liga Europa dacă termină campionatul pe locul al IX-lea.

 

Buget – la limita retrogradării

Din punct de vedere al bugetului, CSMS Iaşi se situează la limita retrogradării, cele 2,5 milioane de euro venind din drepturile TV, de la Primărie, de la sponsori şi din vânzarea de bilete, abonamente şi produse promoţionale.

Preşedintele executiv al grupării CSMS Iaşi, Florin Prunea, a declarat că bugetul clubului pentru salarii este de aproximativ 60.000 de euro, plus taxe şi impozite.

„Cred că noi şi cu Viitorul, dacă nu mă înşel, avem cele mai mici bugete de salarii. Noi am mai trecut printr-o situaţie de genul falimentului şi, de aceea, nu ne aruncăm să dăm salarii foarte mari. În momentul în care te întinzi prea mult, există riscul să rămâi fără fotbal!“, a menţionat Prunea.

Marele avantaj al formaţiei ieşene este acela că nu plăteşte vreo chirie pentru utilizarea Complexului „Emil Alexandrescu“ şi nici utilităţile.

 

 

Președintele Prunea și finanțatorul Gheorghe Nichita, prin Consiliul Local, țin pe apă barca CSMS Iași. Alte opt cluburi din Liga I trăiesc din bani publici

Noroc cu banii publici!

Multă lume blamează susţinerea echipelor de fotbal de către municipalitate sau de către Consiliul Judeţean, dar, fără aceşti bani, fotbalul românesc ar fi falimentar, în condiţiile în care echipele care au patroni – cu excepţia grupării lui Hagi şi a Stelei – Dinamo, Rapid, Astra sau FC Braşov, sunt în insolvenţă sau se confruntă cu mari probleme financiare.

Florin Prunea consideră că unele grupări depind foarte mult de un anumit investitor şi că, în cazul unei probleme, clubul poate chiar dispărea. „Cred că problema principală a fotbalului românesc este că, atunci când un club ajunge să depindă de o singură persoană, e clar că, dacă acea persoană va avea o problemă de sănătate sau de altă natură, echipa dispare!“, susţine Prunea.

De remarcat este faptul că, în Liga I, Petrolul Ploieşti, ASA Târgu Mureş, CSU Craiova, FC Botoşani, Ceahlăul Piatra Neamţ, Concordia Chiajna şi CSMS Iaşi sunt susţinute şi din bani publici.

 

„Campionatul insolvenţilor“

Preşedintele AFAN (Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România), Emilian Hulubei, a precizat că, în cel mai scurt timp, alte două grupări vor intra în insolvenţă. Prima formaţie care ar putea declara insolvenţa este Ceahlăul Piatra Neamţ, în timp ce a doua ar putea fi Astra Giurgiu. Mai trebuie precizat faptul că formaţia CSU Craiova nu poate participa în întrecerile continentale în primii trei ani de la înfiinţare.

Şi, în condiţiile în care UEFA a precizat clar că formaţiile aflate în insolvenţă nu pot participa în cupele europene, în sezonul 2015-2016, România ar putea fi reprezentată în cupele europene de ASA Târgu Mureş, FC Botoşani, FC Viitorul sau, de ce nu?, CSMS Iaşi!

 

Din 2015, mai puţine echipe şi mai mulţi bani

Trecerea la noul sistem de desfăşurare a campionatului, din 2015, cu play-off şi play-out, ar însemna, practic, o creştere cu cel puţin 15% a sumei primite din drepturile TV de fiecare club.

Astfel, ocupanta locului I la finalul campionatului, după încheierea play-off-ului, va încasa numai din drepturile TV 3,7 milioane de euro, cu 500.000 de euro mai mult decât acum. O sumă deloc de neglijat într-o piaţă a fotbalului din ce în ce mai săracă.

În cazul în care va termina campionatul pe locul XI sau XII, CSMS Iaşi ar putea să primească din drepturile TV aproximativ 1,38 milioane de euro.

În cazul în care va termina pe locul IX sau X, CSMS ar putea să primească din drepturile TV aproximativ 1,61 milioane de euro, dublu faţă de suma pe care a primit-o în acest sezon.

 

Citește și MASACRU: dispar ZECI DE HECTARE din pădurea de la Dobrovăţ. 7EST i-a surprins în plină acțiune pe hoții de lemne

 

Primari care spală bani prin fotbal

Echipele susţinute de Primării au început să aibă probleme în Justiţie. În calitate de primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu este acuzat că a dispus plata a 8 milioane de lei pentru echipa de fotbal, pretinzând însă să i se plătească într-un cont privat un comision de 300.000 de euro.

Totodată, primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi directorul economic din Primărie, Kiss Imola, sunt urmăriţi penal de către DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu. Florea a acordat sponsorizări echipei în valoare de 4 milioane de lei, deși aceasta nu putea fi finanțată din bani publici, având datorii la stat.

 

Bugetele echipelor din Liga I

Echipele private:

Steaua Bucureşti – 16 milioane de euro (3,05 milioane de euro din drepturi TV, plus 3 milioane de euro de la UEFA, pentru participarea în preliminariile Ligii Campionilor şi în grupele Ligii Europa).

CFR Cluj – 6 milioane de euro, din care 1,78 milioane de euro din drepturi TV.

Astra Giurgiu – 5 milioane de euro, din care 2,71 milioane de euro din drepturi TV, plus 2 milioane de euro de la UEFA, pentru participarea în Liga Europa.

Dinamo Bucureşti – 4,5 milioane de euro, din care 2,12 milioane de euro din drepturi TV.

FC Viitorul – 3,5 milioane de euro, din care aproape 1,36 milioane de euro din drepturi TV.

Universitatea Cluj – 3 milioane de euro, din care aproape 1,27 milioane de euro din drepturi TV.

Oţelul Galaţi – 2 milioane de euro, din care 1,44 milioane de euro din drepturi TV.

FC Braşov – 1,5 milioane de euro, din care aproape 850.000 de euro din drepturi TV.

Rapid Bucureşti – 1,3 milioane de euro, din care aproape 850.000 din drepturi TV.

 

 

Banii din drepturi TV ce au revenit echipelor în acest sezon

Echipele „bugetare”

Petrolul Ploieşti – 6 milioane de euro, din care 2,38 milioane de euro din drepturi TV, plus 2 milioane de euro de la Primărie.

Pandurii Târgu Jiu – 5 milioane de euro, din care 1,69 milioane de euro din drepturi TV, 450.000 de euro de la Complexul Energetic Oltenia, 50.000 de euro de la Primărie şi 50.000 de euro de la firma Artego.

CSU Craiova – 4,5 milioane de euro, din care aproape 850.000 de euro din drepturi TV, plus 2 milioane de euro de la Primărie.

ASA Târgu Mureş – 3,5 milioane de euro, din care 1,8 milioane de euro de la Primărie, plus aproape 850.000 din drepturi TV.

FC Botoşani – 2,5 milioane de euro, din care 1,61 milioane de euro din drepturi TV, plus 50.000 de euro de la Primărie.

Concordia Chiajna – 2,5 milioane de euro, din care 1,1 milioane de euro din drepturi TV, plus un milion de euro de la Primărie.

CSMS Iaşi – 2,5 milioane de euro, din care aproape 850.000 din drepturi TV, plus 1,5 milioane de euro de la Primărie.

Ceahlăul Piatra Neamţ – 2 milioane de euro, din care aproape 1,53 milioane de euro din drepturi TV şi 350.000 de euro de la Primărie şi Consiliul Judeţean.

Gaz Metan Mediaş – 2 milioane de euro, din care aproape 1,19 milioane de euro din drepturi TV, plus 500.000 de euro de la Romgaz şi Transgaz.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments