Strategia de dezvoltare a județului Iași: 100 de proiecte, 630 de milioane de euro

0
267

Strategia de dezvoltare a județului Iași a identificat aproape 100 de proiecte prioritare pentru exercițiul bugetar 2014 – 2020. Calculele realizate de jurnaliștii de la Cityzen.ro arată o valoare totală de peste 630 milioane euro a proiectelor cuprinse în strategie.

 

Proiectul a fost  vizualizat într-o primă lectură la nivelul Consiliului Județean (CJ) Iași în ultima ședință de plen, dar aprobarea lui a fost amânată întrucât Primăria Iași nu a furnizat lista proprie cu proiectele prioritare.

 

Principalele trei proiecte ale CJ constau în asfaltarea a trei rețele rutiere:

  1. Iași – Movileni – Gropnița – Coarnele Caprei – Belcești – Scobinți – Sirețel – Lespezi – limită județ Suceava (94 km, 219,5 milioane lei)
  2. Iași – Miroslava – Țibana – Țibănești – Tansa – Dagâța (64 km, 224,4 milioane lei)
  3. Centura ușoară a Iașului, între DN 24 și DN 28, pe drumurile DJ 248B, DJ 248c, DJ 248D (59 km, 80,8 milioane lei)

 

 

Alături de acestea, mai figurează extinderea aeroportului Iași (255 milioane lei) sau realizarea centrului de transport intermodal pentru călători și marfă (45,5 milioane lei), precum și alte reabilitări de drumuri județene, drumuri comunale sau lucrări de întreținere a podurilor.

 

Cel mai mare proiect pentru perioada 2014 – 2020 aparține ApaVital (304 milioane lei) și prevede investiții de modernizare și extindere a sistemului de alimentare cu apă și canalizare.

 

Pentru Primăria Iași, principalul proiect este construcția autogării (24,9 milioane lei). Proiectul a fost inclus în strategie, având în vedere că inițiativa a fost declarată o prioritate la Agenția Regională de Dezvoltare Nord-Est de către municipalitatea ieșeană.

 

Proiectele mai fac referire la extinderea infrastructurii de gaze natural (26,7 milioane lei), infrastructurii energiei electrice (2,9 milioane lei), infrastructurii de colectare, procesare, depozitare și eliminare a deșeurilor (252 milioane lei), precum și promovarea surselor regenerabile pentru producerea energiei electrice (89 milioane lei).

 

Un proiect important, în care sunt implicate atât autorități locale, cât și județene este cel privind realizarea de parcuri industriale (180 milioane lei).

 

Printre noutăți se numără piste pentru bicicliști de-a lungul drumurilor județene (91,6 milioane lei), realizarea unei strategii culturale a județului (250.000 lei), realizarea unui circuit al muzeelor private (1,4 milioane lei), amenajarea unui centru regional de artă contemporană (900.000 lei) și a unui centru european de traductologie (3 milioane lei), precum și modernizarea și extinderea sediului central al CJ (15 milioane lei).

 

Pentru a vedea toate proiectele CJ, citește AICI

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments