UPA prezentă la Conferința Națională „Comunismul românesc”, ediția a V-a

0
78

Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative, a participat, în perioada 26-27 martie, la a Cincea Conferință Națională – „Comunismul românesc”, organizată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Institutul de Istorie Nicolae Iorga din București.

 

Conferinţa din acest an a avut ca temă deportarea etnicilor germani în lagărele sovietice şi s-a acordat o  atenţie specială chestiunii minorităţilor etnice şi religioase în perioada comunistă şi problemei accesului la sursele primare ale comunismului românesc după trecerea a 25 de ani de la prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est.

 

 

Prof.univ.dr. Sorin Bocancea a susținut prelegerea „Apărătorii cetății“ în revoluția din 1989: memorii distorsionate”. „În cadrul Proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”, realizat de Universitatea „Petre Adrei” din Iași, am făcut un interviu cu dl General Mircea Mureșan, cel care, în timpul Revoluției, mi-a fost comandant în microgarnizoana din București în care eram militar în termen. Interviul este publicat în lucrarea „Așa ne-am petrecut Revoluția” (Editura Institutul European, Iași, 2014), lansată la sfârșitul anului trecut. Este un demers de istorie orală, ce poate veni în completarea demersurilor de istorie realizate în manieră clasică, prin invocarea dovezilor, a documentelor. Într-un asemenea interviu, veți afla lucruri pe care nu le veți putea găsi în niciun document, în niciun jurnal al misiunilor de luptă. Bineînțeles, mărturiile au doza lor de subiectivitate. Există locuri în care interlocutorul meu se abține de la a oferi unele răspunsuri, dat fiind statutul său de militar. Dar, pentru un lector atent, se vede clar unde apar astfel de distorsiuni ce nu afectează valoarea întregii mărturii”. 

 

 

În deschiderea evenimentului a fost vernisată expoziţia „Deportarea etnicilor germani din România în lagărele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, realizată de CNSAS.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments