Vestitul dirijor Mark Stringer a venit în Iași pentru a dirija la Teatrul Național Vasile Alecsandri

0
110
FOTO: markstringer.com

FOTO: markstringer.com

Dirijorul Mark Stringer a venit pentru prima oară de la Viena în România pentru a dirija la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași spectacolul de operă „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi.

„Mă aflu pentru prima oară în România pentru a dirija un spectacol. Am întâlnit la Opera din Iași o echipă extraordinară, artiști foarte bine pregătiți. Sunt bucuros că există la Iași un teatru atât de frumos și că aici se muncește foarte sănătos. Pentru mine e o mare bucurie să lucrez cu artiștii de aici”, a spus dirijorul Mark Stringer, în cadrul unei conferințe de presă susținută, miercuri, la Iași.

 

Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române Iași, a declarat că acest spectacol eveniment, care va avea loc pe 5 aprilie, este organizat cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști.

„Spectacolul este organizat de Paștele Catolic și în Ziua Floriilor, potrivit calendarului ortodox. Concertul va fi în memoria basului Octavian Dumitru. Pentru noi este o mare onoare că domnul Stringer a acceptat invitația de a dirija la Iași, mai ales că este o premieră pentru România”, a spus Beatrice Rancea.

 

În cadrul acestui spectacol vor evolua, alături de corul și orchestra Operei Române Iași, soprana Ana Maria Donose, mezzosoprana Florentina Onică, tenorul Florin Guzgă și basul Daniel Mateianu.

Mark Stringer s-a născut în Alexandria, Virginia (SUA) în 1964. A studiat la Juilliard School of Music, Tanglewood Music Centre și la Los Angeles Philharmonic Institute. Printre profesorii săi se numără Bernstein, Ozawa, Rattle și Tilson Thomas.

 

Numit succesorul lui Leopold Hager ca Profesor de dirijat la Universitatea de Muzică și Arte din Viena, dirijorul Mark Stinger este invitat frecvent să susțină masterclass-uri de dirijat pe marile scene ale lumii din St. Petersburg, Beijing, Shanghai, la Royal Northern College of Music din Manchester, la Hochschule fur Musik Franz Liszt în Weimar, Academia Internațională de Vară din Viena și Dirigentenforum în Germania.

 

El a ținut concerte cu Vienna Symphony, NHK Symphony (Tokyo), Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, City of Birmingham Symphony, Royal Liverpool Philharmonic, Shanghai Philharmonic, Pittsburgh Symphony, St. Paul Chamber Orchestra, BBC Orchestras of Wales and Scotland, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, RIAS Jugendorchester, Deutsches Symphonieorchester, Royal Scottish National Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Orchestra della Svizzera Italiana și Brno State Philharmonic. Recent, Mark Stringer a avut spectacol la New York cu Orchestra Juilliard și pe Coasta de Vest, cu Baletul din San Francisco.

 

CD-ul său cu lucrări orchestrale și corale de Lili Boulanger și Alberic Magnard pentru Timpani Records au câștigat numeroase premii în Franța, Anglia și SUA, incluzând Gramophone’s ?Editor’s Choice’, ?Choc de repertoire’ acordate de Le monde de musique și 5 ?Diapasons’ acordate de Diapason.

 

 

 

(Sursa: agerpres.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments