5 MOTIVE PENTRU A ALEGE MEDIEREA

0
110

Medierea este de departe cea mai eficientă metodă de soluționare pe cale amiabilă a litigiilor de natură comercială, civilă, penală, de muncă, etc.

 

Deși consider că procedura de mediere nu poate fi nicidecum rezumată în doar câteva aspecte, încerc să mă raportez la  5 elemente care pot demonstra că medierea este cea mai bună soluție atunci când te afli într-un conflict.

 

1. RAPIDITATE:  Procesul de mediere este ținut pentru soluționare de un interval de maxim de 3 luni dar, în condiții speciale și având motive temeinice, acesta poate fi prelungit. În acest interval,  totul se rezolvă prin găsirea unei soluții eficiente și durabile pentru toate părțile implicate în procesul de mediere. Acest lucru nu se întâmplă însă și în instanță, unde sancțiunea poate fi modificată sau poate varia în funcție de caz, fapt care deschide alte tensiuni, anxietăți, orgolii, insecuritate, emoții negative. Să nu mai amintim de faptul că,  odată finalizat procesul, simțim că nu ni s-a făcut dreptate. De fapt, acest proces funcționează pe sistemul pierdere-pierdere, dacă ne gândim la termenele îndelungate, la costurile procesului, la sănătatea noastră, la nevoile rămase nesatisfăcute, la sentimentele noastre necontrolate care ajung să ne dirijeze rațiunea și să ne constrângă să uităm de scopul real.

Prin mediere, în schimb, câștigăm timp analizându-ne în profunzime nevoile și sentimentele încă de la debutul conflictului, găsim cea mai bună soluție la problema noastră într-un timp rapid, folositor și obiectiv. O soluție pe care noi o construim și o considerăm viabilă pentru noi este soluția care ne  garantează dreptul la o justiție echitabilă.  

 

 

2. COSTUL:  Serviciile de mediere sunt accesibile tuturor, onorariul mediatorului fiind stabilit de comun acord împreună cu părțile încă de la semnarea contractului de mediere, contract care deschide procedura. Dar, de apreciat este faptul că onorariul mediatorului trebuie să fie rezonabil și să țină cont de natura, de obiectul, durata și complexitatea conflictului. De altfel, acesta este suportat, dacă nu se stabilește altfel, de toate părțile participante la mediere iar dacă medierea intervine în timpul judecății cauzei, instanța restituie la cerere taxa de timbru deja achitată.

 

3. CONFIDENȚIALITATE, LINIȘTE ȘI ÎNȚELEGERE  indiferent de natura litigiului. Caracterul privat, personal al ședințelor de mediere nu poate fi întâlnit în sălile publice de judecată. În spațiul privat al biroului de mediator puteți să vă etalați opiniile și să vă desfășurați cerințele așa cum simțiți nevoia (respectând pe ceilalți participanți la mediere, respectiv regulile stabilite de fiecare mediator în biroul său), fără a fi judecați de persoane străine. Cu ajutorul mediatorului, care știe să inducă o stare de complicitate neutră și imparțială la problema dumneavoastră, puteți să eliminați toate neînțelegerile, toată încărcătura psiho-afectivă  care a parcurs conflictul, permițându-vă să găsiți la nivel de comunicare și emotivitate, acea pace și liniște interioară care ar trebui să fie principalul fundament într-o societate sănătoasă și determinată. La finalul medierii, datorită securității procesului de mediere și datorită pregătirii mediatorului în domeniu, veți reuși să  aveți o viziune relaxată și satisfăcută asupra conflictului dumneavoastră.

 

4. FLEXIBILITATE. Participanții la mediere împreună cu mediatorul decid asupra tuturor aspectelor ce țin de mediere, fapt care influentează în mod pozitiv rezultatul la care ajung în final părțile: se poate recurge la mediere înainte și după declanșarea procedurii în instanță, existând posibilitatea de a renunța oricând la mediere, principiul autodeterminării părților de a-și alege singure mediatorul este activ, se oferă posibilitatea unei înțelegeri parțiale, instituția mandatului de reprezentare operează în privința părților aflate în conflict, etc.

 

5. CÂȘTIG GARANTAT. Prin mediere, toate părțile câștigă, medierea funcționând pe sistemul câștig-câștig. În toată lumea, medierea este folosită ca tehnică de soluționare a conflictelor de sute de ani, tocmai pentru caracteristicile sale de celeritate, costuri accesibile, rapiditate, confidențialitate, pregătirea mediatorilor.

 

Medierea presupune un instrument elegant de rezolvare a conflictelor pe cale amiabilă, accesibil și de interes pentru persoanele care au puterea și educația de a decide în nume propriu, cele care manifestă dorință de a se cunoaște și de a obține ceea ce doresc. Din experiența biroului de mediator pot declara cu sinceritate că există o regulă nescrisă a celor care apelează la mediere, un cod deontologic pe care il cunosc și îl respectă doar cei care sunt au la bază educația responsabilității și a deschiderii către noi oportunități. Tocmai pentru această caracteristică a sa, iubesc cu desăvârșire profesia de mediator. Medierea este accesibilă tuturor DAR  selectivă și accesată doar de o anumită categorie de persoane.

 

Maria PĂDURARU

Vicepreședinte Corpul Profesional al Mediatorilor din Județul Iași

[email protected]

0754.700.066

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments