Compania de stat Hidroelectrica și alte zece companii au fost amendate cu 37 de milioane de euro de Consiliul Concurenţei. Sancţiunea, a doua cea mai mare din istoria autorităţii de concurenţă, a fost dată pentru înţelegerile dintre producătorul de energie electrică şi traderii din energie, aşa-numiţii băieţi deştepţi din energie.
După patru ani de investigatii, Consiliul Concurenței a dat a doua cea mai mare amendă din istoria instituției, după cea dată companiilor petroliere. Astfel, 11 companii au fost amendate cu procente de până la 10% din cifra de afaceri pentru înțelegeri în vânzarea de energie electrică.
Cea mai mare amendă a primit-o traderul de energiei Energy Financing Team, respectiv 16 milioane de euro. Amenda s-a aplicat la cifra de afacere a companiei-mamă din Elveția, întrucât firma nu mai are reprezentanță în România.
De asemenea, amenzi mari au primit Agro Slatina, cel mai mare consumator de energie din Romania, adică 4,7 milioane euro, Alpiq Romindustries cu 4,8 milioane de euro şi Hidroelectrica 4,6 milioane euro. Hidroelectrica a beneficiat însă de o reducere a amenzii pentru că și-a recunoscut vina în aceste înțelegeri.
Tot de reduceri au beneficiat și Elsid și Electrocarbon. De altfel, aceste companii sunt în rândul celor care au primit sancțiuni mai mici de un milion de euro.
Între 2003 și 2012, traderii din energie denumiți și băieții deștepți din energie au încheiat contracte pe termen lung, de până la zece ani cu compania de stat prin care preluau toată energia ieftină de la Hidroelectrica și o revindeau la prețuri mult mai mari pe bursă. Aceste contracte au adus prejudicii totale de 1,1 miliarde de euro companiei Hidroelectrica și pierderi la fel de mari consumatorilor casnici care nu au mai beneficiat de cea mai ieftină energie din sistem.
Pe parcursul investigației, mai multe companii au chemat în instanță Consiliul Concurenței, contestând decizia.
O sarcină dificilă va avea și Fiscul, care va trebui să încaseze amenzile. Multe dintre companii nu au active pe care se poate pune sechestru, fiind firme care au doar birouri de la care fac acest trading cu energie electrică.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat că au fost ani în care aceste contracte au însumat mai mult decât a produs Hidroelectrica.
„Hidroelectrica de exemplu a fost în situaţia de a respinge 450 de cereri de cumpărare de electricitate pentru că toată producţia lor practic era blocată în aceste contracte. Au fost ani în care contractele au însumat mai mult decât a produs Hidroelectrica şi a trebuit să cumpere de la alţi producători de pe piaţă ca să îşi onoreze aceste contracte. Hidroelectrica avea cea mai ieftină energie de pe piaţă şi fiind blocată în aceste conacte, partea reglementată prin care se vinde energie consumatorilor nu am mai inclus şi energie de la Hidroelectrica, ci de la alţi producători mai scumpi. Deci a existat şi un dezavantaj al consumatorilor casnici spre deosebire de acum, coşul din care cumpără cei care se uită la televizor, coşul e format din energie de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, deci din cele mai ieftine surse. În perioada acestor contracte nu s-a putut face aşa ceva”, a spus președintele Consiliului Concurenței.
(Sursa: digi24.ro)