Fostul prefect are emoții cu DNA, căzând la mijloc între două personaje care se urăsc de moarte. Dan Cârlan are dosar la DNA din cauza duşmăniei dintre Valeriu Roman, fostul primar din Valea Seacă, condamnat penal, şi Valeriu Muraru, un bărbat care revendica nişte terenuri în comună.
O veche răfuială între adversarii politici din zona Pașcaniului l-a făcut pe Dan Cârlan „victimă colaterală” într-un dosar la DNA. După ce Ziarul de Iași a oferit, în premieră, informația că fostul prefect este subiectul unei cercetări penale, Cârlan a deșirat firul poveștii începute cu ani în urmă și a spus că totul i se trage de la rivalitatea dintre un pășcănean, Valeriu Muraru, și primarul din Valea Seacă, Valeriu Roman. Deși au același prenume, nu se suportă.
Cârlan, strâns cu ușa
Pe scurt, la DNA a ajuns o plângere împotriva lui Dan Cârlan, care ar fi întârziat nejustificat revocarea din funcția de primar a lui Valeriu Roman, care avea o condamnare definitivă cu suspendare. Ex-prefectul a explicat, după ce cazul a devenit public, că, în cazul primarilor condamnați, în unele situații aceștia și-au pierdut mandatul, în altele nu, neexistând o aplicare unitară a legii. Abia în iunie 2015, ÎCCJ a deliberat, îndrumând prefecturile să ceară încetarea mandatelor tuturor primarilor condamnați cu suspendare.
Valeriu Muraru a venit în iulie la Prefectură să ceară demiterea urgentă a lui Roman. Cârlan a spus, într-o postare publică, faptul că Muraru invoca niște nereguli cu pământurile din zonă, sugerând că pășcăneanul avea interese personale de natură funciară. Apoi, pe capul prefectului a venit și Dragomir Tomașeschi, cerând imperativ înlăturarea primarului din Valea Seacă. Dan Cârlan se justifica arătând corespondența asiduuă cu secretarul CL din comună, care trebuia să demareze procedura de suspendare. Acesta, bineînțeles, o amâna. Pe 2 decembrie, primarul Valeriu Roman și-a pierdut mandatul, dar între timp fostul prefect s-a ales cu o plângere la DNA.
Muraru, fără mamă, fără tată
Aici începe povestea din spatele poveștii. Reclamantul Vasile Muraru are un statut profesional incert. Umblă după dreptate, unii spun că e fost polițist, unora li s-a prezentat ca jurist, a fost mereu un adversar neîmpăcat al lui Necului Rățoi și a „clicii sale” din zona Pașcaniului.
Ura dintre Muraru și Roman începe cu mulți ani în urmă, în 2006, când la Valea Seacă s-au organizat alegeri parțiale. Pășcăneanul a venit la PDL, Cârlan și Tomașeschi fiind atunci colegi și lideri de filială, devenind consultant în alegeri. Muraru lupta din răsputeri să nu ajungă primar un pesedist.
La scrutin a câștigat candidatul PDL, la o diferență de 3 voturi. PSD a contestat rezultatul, iar Judecătoria Pașcani a luat o decizie rarisimă: anularea și repetarea alegerilor. La reluare, Valeriu Roman a întors rezultatul, câștigând la o diferență infimă. Decepția lui Vasile Muraru a fost mare. Împreună cu Dragomir Tomașeschi, încă din 2006 contestă acele alegeri, ajungând în prezent până la Curtea Constituțională.
Pentru Muraru, Valeriu Roman n-a fost niciodată primar, deși acesta a fost reales de încă două ori. Pășcăneanul a fost mult timp membru PDL, apoi s-a mutat la PMP, deputatul Petru Movilă l-a pus chiar șef la Pașcani, dar până la urmă l-a debarcat, considerându-l prea radical.
Aluzii la interese imobiliare
O altă fațetă a poveștii este una materială: Valeriu Muraru reclama faptul că nu este pus în posesie cu niște pământ la Valea Seacă, „o moștenire de familie”. Speța este alambicată, Primăria Pașcani făcând un schimb cu Primăria din vecinătate și administrând niște terenuri pe care nu le primeau cei care le revendicau. Primarul demis, Valeriu Roman susține că „Muraru spunea că ar fi avut niște pământ și că nu i s-ar fi dat. M-a amenințat și la campania electorală din 2008, dar cât am fost eu primar nu s-au făcut ilegalități cu terenurile”.
Dan Cârlan știa de nervozitatea lui Muraru pe subiectul Valea Seacă, dar nu știe dacă acesta este autorul denunțului la DNA, neavând deocamdată calitate în acest dosar. „Am pus la dispoziția DNA actele care mi s-au cerut. La experiența mea, nu-mi puteam permite o revocare a primarului vulnerabilă, care să fie anulată în instanță. De aceea și secretarul CL din Valea Seacă a făcut în câteva luni o procedură fără cusur. Unii au fost prea nerăbdători, dar unde-i lege nu-i tocmeală”, spune fostul prefect, făcând aluzie la Muraru și Tomașeschi.
Muraru evită răspunsul
Co-președinte la PNL pe municipiu, Dragomir Tomașeschi spune că a dat curs petiției lui Valeriu Roman, fără să se implice personal: „Îl știam de la partid. A venit cu tot felul de memorii, am semnat din partea partidului și am trimis hârtia la Prefectură. Sunt zeci de hârtii care vin la noi și pe care le trimitem mai departe pentru a fi analizate. Nu am făcut sesizarea la DNA”.
Valeriu Muraru s-a arătat destul de iritat la întrebările 7EST. Nu a vrut să răspundă prin „da” sau „nu” dacă a făcut plângere la DNA. „Eram nemulțumit că prefectul nu a aplicat legea. Mi-a trimis un răspuns că vinovat era secretarul din Valea Seacă. I-am spus să ia măsurile necesare, de asta este prefect.”
Întrebat de litigiile cu pământuri și de faptul că, în Pașcani, se erijează ca reprezentant al celor care au revendicări pe raza comunei, Muraru n-a fost prea concludent: „Acolo se ascunt retrocedări ilegale. Sunt 170 ha administrate de Pașcani și Valea Seacă, iar problemele sunt de pe vremea lui Rățoi. A dat terenuri la oamenii lui”.
Deocamdată, oficial nu se știe cine a depus denunțul la DNA, dar faceți-vă lista cu dușmani și aveți grijă.
„Din 1989, Muraru n-a avut niciun serviciu, se ocupă numai cu lucruri neortodoxe. Nu știu dacă Tomașeschi este implicat pentru că am lucrat bine împreună cât a fost prefect. Am contestat decizia Prefecturii în contencios. Aștept rezultatul.”
Valeriu Roman, fost primar de Valea Seacă
Roman, condamnat pentru înșelăciune
Valeriu Roman a scăpat de puşcărie, dar a rămas fără mandat
Problemele lui Valeriu Roman se trag de pe vremea când avea o cârciumă în sat. A vândut marfă de la Cotnari SA și n-a mai plătit. Societatea a făcut plângere pentru înșelăciune, iar soții Roman au recunoscut faptele. A primit o condamnare de 3 ani cu suspendare în 2012, când era primar.