Coreea de Nord a efectuat primul test subteran de bombă cu hidrogen. Testul a provocat un cutremur de 5,1 pe Richter

0
103

Coreea de Nord a anunţat că a efectuat primul test „reuşit” de bombă cu hidrogen, marcând un avans important în programul ei nuclear dacă se confirmă, la câteva ore după ce a fost detectat un cutremur ce părea a fi artificial în apropierea unui sit de testare nucleară, informează Yonhap, AFP şi Reuters.

 

„Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc” la putere, a anunţat televiziunea de stat nord-coreeană.

Testul nuclear, efectuat înaintea zilei de naștere a liderului Kim Jong Un la sfârșitul săptămânii, este al patrulea în această țară izolată, aflată sub noi sancțiuni ale SUA și ONU pentru programele ei nuclear și de rachete.

 

Un seism de magnitudine 5,1 a fost înregistrat miercuri în apropierea unui sit nord-coreean de teste nucleare, a anunțat Institutul de geologie al Statelor Unite (USGS), ridicând temeri că Phenianul a procedat la un nou test atomic, informează Reuters și AFP.

 

USGS a explicat că epicentrul cutremurului a fost situat în nord-estul Coreii de Nord, la cincizeci de kilometri nord-vest de Kilju, adică foarte aproape de situl de teste nucleare de la Kilju. Biroul seismologic chinez a estimat că acest seism a fost probabil o „explozie”.

 

(Sursa: radioiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments