DRPD Iași, cel mai mare evazionist: taxe neplătite de 13 milioane de lei

0
220
Toate lucrările din ultimii ani pe drumurile naționale din Iași s-au făcut clandestin
Ceartă între instituții: Ovidiu Laicu e singurul om scutit de taxe din tot județul. Inspectoratul în Construcții cere de ani de zile banii pentru autorizarea reparațiilor de drumuri. Șeful DRDP Iași spune că legea îl absolvă. Partea adversă îl corectează: „E în eroare, se referă la altceva”.

 Două instituții cer dreptate magistraților de la Tribunalul Iași. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) Regiunea Nord-Est a acționat în instanță Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași pentru neplata unor cote din valoarea unor lucrări de investiții. Mai precis, din valoarea lucrărilor autorizate, DRDP trebuia să plătească o cotă de 0,1% din valoarea lucrărilor, lucru care nu s-a întâmplat. Între timp, cu tot cu penalizări, Direcția ar trebui să plătească aproximativ 13 milioane lei, echivalentul a trei milioane de euro. Pe de-o parte, DRDP susține că nu este obligată să plătească cota, în timp ce ISC subliniază contrariul.

 

Lucrările neplătite de la Iași

Cotele vizate de ISC din lucrările de la Iași au legătură cu mai multe investiții realizate în ultimii ani. Este vorba de lucrări de ranforsare a sistemului rutier pe DN 28 (Moara de Foc, bd. Nicolae Iorga, Calea Chișinăului – lucrare autorizată în 2009), ranforsarea sistemului rutier DN 28 (strada Silvestru, Nicolae Iorga, Calea Chișinăului, șoseaua Iași-Tomești – lucrare autorizată în 2010), ranforsarea sistemului rutier DN 24 (bulevardul Tudor Vladimirescu, bulevardul Socola – lucrare autorizată în 2010), ranforsarea sistemului rutier DN 24 (C.A. Rosetti, bulevardul Tudor Vladimirescu, Calea Chișinăului, strada Bucium – lucrare autorizată în 2006), consolidare și reparații pod DN 24C, peste râul Jijia și reabilitarea DN 24 Crasna – Iași, lucrare autorizată în 2010. Valoarea cotei din autorizare este de 5,2 milioane lei.

Până la suma de 13 milioane, sunt menționate lucrări de 118.300 lei în județul Bacău, 4.931 lei în județul Neamț, 6,3 milioane în județul Vaslui și 1,1 milioane lei în județul Botoșani.

 

Directorul DRDP: ”Suntem scutiți”

Directorul DRDP, Ovidiu Laicu: „Să mă oblige Curtea de Conturi să plătesc”

 

Contactat telefonic, directorul DRDP Iași, Ovidiu Laicu, a precizat că respectivele cote nu trebuie plătite, deoarece există o scutire din partea Guvernului.

„Noi suntem scutiți prin Hotărâre de Guvern. Este vorba de acele lucrări cuprinse în programul Ministerului Transporturilor ori a administraților publice județene sau locale. Dumnealor nici măcar nu au vrut să vină la recepția lucrărilor. O astfel de comisie este formată din 9 persoane, printre care și un membru de la ISC. Este nevoie de 50% plus unu ca să fie valabilă recepția. Eu cum să plătesc aceste cote, mă trezesc cu cei de la Curtea de Conturi pe cap. Nimeni nu-și pune pielea pe băț pentru așa ceva. Dacă instanța va hotărî că trebuie să plătim, vom plăti”, spune Laicu.

 

Citește și  PASAJE SUBTERANE: cu 1 milion de euro rezolvi tot traficul din Iași

 

Cei de la ISC sunt de neclintit

Într-adevăr, conform legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cheltuielile pentru controlul statului în autorizarea lucrărilor de construcții se suportă de către investitori, în valoare echivalentă cu o cotă de 0,1% din valoarea investițiilor. Mai mult, cei de la ISC susțin că scutirile de plată a cotei menționate este valabilă doar în cazul exproprierilor. Nu în ultimul rând, șefii ISC mai spun că nu au fost prezenți la recepția lucrărilor pentru că nu au fost convocați, negând astfel, acuzațiile lui Laicu.

 

”Potrivit legii, numai în cazul procedurilor de expropriere aflate în curs de desfășurare, pentru continuarea realizării obiectivelor, se aplică prevederile de scutire. Față de aceste dispoziții legale, apreciem că lucrările realizate de DRDP Iași nu intră sub incidența Legii 255/2010, afirmațiile acestora fiind neîntemeiate”, se arată în răspunsul ISC.

În perioada următoare, va fi hotărât și primul termen de judecată.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments