Un grup de oameni de ştiinţă germani şi israelieni au arătat că produsele alimentare prelucrate cresc riscul afecţiunilor legate de sistemul imunitar, ceea ce este în acord cu un avertisment al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii conform căruia produsele alimentare fabricate în masă pot cauza cancer dacă sunt consumate în cantităţi mari.
Profesorul Aaron Lerner de la Facultatea de Medicină Rappaport a Institutului de Tehnologie Technion din Israel şi Centrul Medical Carmel din Haifa, precum şi doctorul Torsten Matthias de la Institutul Aesku-Kipp din Germania au publicat recent o analiză privitoare la aceasta în revista on-line Autoimmunity Reviews.
Cercetătorii susţin că produsele alimentare industrializate slăbesc rezistenţa intestinului la antigene.
Numeroase teste conduse de echipa de cercetători au arătat că efectul alimentelor procesate asupra intestinelor şi boala autoimună rezultată poate duce la dezvoltarea a aproximativ 100 afecţiuni, inclusiv diabetul zaharat de tip 1, boala celiacă (intoleranţa la gluten), lupus eritematos, scleroză multiplă, hepatită autoimună, boala Crohn, sclerodermia şi miastenia gravis.
Şeful Departamentului sănătăţii publice israeliene din cadrul Ministerului Sănătăţii, Itamar Grotto, a sugerat că recomandările savanţilor pentru cei cu antecedente familiale de boli autoimune de a se feri de alimente procesate sunt „premature înainte de a avea suficiente informaţii”.
Potrivit constatărilor, cel puţin şapte aditivi comuni alimentari pot slăbi capacitatea organismului de a se proteja: glucoza (zaharuri), sodiu (sare), solvenţi de grăsime (emulgatori), acizi organici, gluten, transglutaminază microbiană (o enzimă specială, care serveşte drept o proteină alimentară) şi particule nanometrice.
(Sursa: Epoch Times România)