EXCLUSIV. Atac la banul public: chirie în Ciurea, mai scumpă ca în Palas (TEXT INTEGRAL)

0
495

Primarul din Ciurea, braț la braț cu bulibașa Colea Stănescu la devalizat fondurile europene. Pentru două spaţii de 60 mp, respectiv 150 mp, firme înfiinţate de Primăria Ciurea din fonduri europene au plătit chirii de 17-18 euro mp pe lună. Pe piaţa reală, în comună chiriile sunt de 1-4 euro/mp. Unul dintre spaţiile închiriate aparţine bulibaşei Colea Stănescu, iar cel de-al doilea unui apropiat al primarului Cătălin Lupu.

 

Noua modă în fraudarea fondurilor europene poartă un nume: SES. „Structuri de Economie Socială”, adică firme cu angajaţi persoane defavorizate a căror activitate este finanţată iniţial de UE, acestea au „explodat” pe baza finanţărilor POSDRU din 2015. „Dacă veţi verifica, jumătate nu mai funcţionează”, a declarat, pentru 7EST, un jucător de pe piaţa locală a acestui tip de fonduri. Una dintre explicaţii: jefuirea banilor din proiecte.

 

Principiu deştept
Primăria Ciurea a înfiinţat, anul trecut, două societăţi comerciale, finanţarea acestora fiind asigurată, până pe 31 decembrie 2015, din fonduri europene. Primăria a fost partener în cadrul a două proiecte la care titulare au fost Primăria Hârlău şi o asociaţie din Brăila. Cu circa 10 milioane de lei, Ciurea, Hârlău, Brăila şi localităţile altor parteneri trebuiau să aibă firme de patiserie sau mobilă la care angajaţi să fie persoane defavorizate. Principiul e ca în parabola religioasă cu undiţa şi peştele: UE dădea bani pentru chiria sediului pentru jumătate de an, salariile angajaţilor şi utilaje. După aceea (de la 1 ianuarie 2016), firmele intrau pe autofinanţare.  

 

Deşi i-a atribuit un contract umflat lui Şoigan şi a participat la sindrofia familiei acestuia (indicat cu săgeată, în dreapta), primarul Lupu (cu săgeată, stânga) o scaldă în legătură cu relaţia cu acesta

Preţuri uriaşe

Cele două firme – o brutărie şi o firmă de mobilă – au organizat selecţii de oferte pentru spaţii, procedurile fiind supervizate de Primăria Ciurea. Ambele spaţii comerciale au fost închiriate la un preţ uriaş pentru comuna din apropierea Iaşului: 17-18 euro/mp, la Lunca Cetăţuii, în condiţiile în care chiriile din zonă pentru spaţii cel puţin similare, dacă nu mai bine dotate, sunt de 1-4 euro/mp. Contractele au fost încheiate pentru jumătate de an.

În centrul Iaşului, în cadrul celebrului ansamblu Palas, există chirii mai mici decât chiriile percepute de la cele două firme de la Ciurea. Tot în Iaşi curg oferte de clădiri de birouri în Iaşi cu 10-12 euro mp şi pentru hale industriale cu 7-8 euro/mp. O fi ajuns Ciurea vreun Silicon Valley şi nu s-a aflat.

 

Servmob – sediu la prietenul primarului

SC Servmob SRL Ciurea este firma de mobilă înfiinţată în luna mai. În luna iunie, societatea a lansat un anunţ prin care îşi căuta spaţiu de producţie de 120 mp. Două săptămână mai târziu, pe 7 iulie, contractul era deja încheiat cu SC Nicu Trans SRL Ciurea: 72.000 de lei pentru şase luni, după ce bugetul anunţat al achiziţiei fusese de 72.580 de lei. Cu o diferenţă de doar 580 de lei faţă de estimarea din proiect, firma lui Neculai Şoigan, tot din Ciurea, a închiriat, la parterul unui imobil din spatele blocurilor de la Lunca Cetăţuii, spaţiul de producţie.

Pentru 12.000 de lei lunar, firma lui Şoigan a pus la dispoziţie aproximativ 150 mp, cu 30 mp mai mult decât în anunţ: 80 de lei chiria pe fiecare metru – 18 euro. „A fost o înţelegere între două firme. Acea chirie a fost plătită jumătate de an, exact cât a fost scris în contractul iniţial. Există o legislaţie în domeniu şi a fost respectată”, a declarat primarul Cătălin Lupu.

 

Poza-flagrant

Neculai Şoigan este un prieten al primarului. Dovada este furnizată chiar de către contul de pe o reţea de socializare ce aparţine soţiei lui Şoigan. Într-o fotografie făcută într-un grup de prieteni, făcută cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la căsătoria soţilor Şoigan, zâmbeşte chiar primarul din Ciurea.

Chiar lângă proprietatea lui Şoigan există un spaţiu cu toate dotările, de 692 de mp. Preţul solicitat de proprietar este de 700 euro – puţin peste 1 euro/mp. „Nu este adevărat, nu există astfel de spaţii la Lunca Cetăţuii. Iar pe Facebook pot fi prieten cu mulţi”, a parat Cătălin Lupu.

 

Preţurile se vor schimba

Sediul celei de-a doua firme deschise la Ciurea este o dezamăgire. Pe strada Gării din Lunca Cetăţuii, la numărul 4, într-un şir de construcţii din beton, Patipan a plătit, pentru 6 luni, 32.660 de lei, pentru aproximativ 70 mp. Calculul arată un cost de 5.443 de lei lunar – 77 de lei/mp (17 euro). Banii ajung la proprietarul spaţiului, nimeni altul decât bulibaşa Colea Stănescu.

Administratorul Patipan, Raluca Georgiana Miron, susţine că preţul plătit pentru chirie este în limitele legii. „Ne-am încadrat într-un plafon eligibil de cheltuieli. La noi, plafonul a fost undeva la suma care a fost plătită lunar pentru chirie. Nu m-am raportat la chiriile din Luna Cetăţuii, m-am raportat la plafonul eligibil, pe care l-am respectat”, a spus Miron. „Faţă de chiria plătită iniţial, preţurile vor fi altele pe următoarea perioadă”, a mai spus primarul Cătălin Lupu.

Deci când e pe bani europeni, chiria e mare, iar când e pe bani de la bugetul local, aceasta scade instantaneu. Dacă SES-urile vor funcționa pe picioarele proprii, din bani privați, abia atunci chiria va ajunge la valoarea reală.

 

Sediile firmelor: spaţiul de la bulibaşa (stânga) şi de la amicul Şoigan (dreapta), din ultimul fiind folosit doar parterul

20.000 de lei pe lună pentru materie primă

Patipan Ciurea a avut, timp de 6 luni, un buget de 20.000 de lei lunar pentru materie primă. În conturile societăţii au intrat 120.000 de lei pentru a cumpăra orice este necesar pentru produsele sale. În total, pentru Patipan s-au cheltuit 583.000 de lei. SC Servmob SRL, cea de-a doua firmă a Primăriei Ciurea, a costat circa 600.000 de lei.

 

Citește și Ghici cine vine la șefia UMF Iași? Forna si Scripcariu, favoriți la pariuri

 

Scandalul drumului

DNA a anchetat un caz cel puţin bizar în comuna Ciurea, implicat fiind primarul Cătălin Lupu. Primăria aranjase o licitaţie pentru drumuri de 5 milioane de euro care trebuia câştigată de către Ted Construct, firma lui Cornel Brânză. Ted Construct a pierdut însă licitaţia şi fiica patronului a depus o reclamaţie la DNA împotriva lui Lupu. În replică, acesta i-a înregistrat, în biroul său, pe Cornel Brânză şi pe deputatul Petru Movilă care ar fi făcut presiuni ca licitaţia să fie câştigată de către Ted
Construct.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentVIDEO. LOVITURĂ de STAT la Chișinău? Oficial MAI: „Sunt și provocatori pregătiți special în Rusia”
Articolul următorCe înseamnă „I Love You”? Un important distribuitor ieșean de droguri le explică polițiștilor limbajul codificat al traficanților
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments