EXCLUSIV. Trei cărţi scrise de Radu Prisăcaru sunt ILEGALE

0
432

Scoase la o editură obscură din Galați, scrierile fostului prefect sunt în afara criteriilor pentru reducerea pedepsei. Îndrumătorii în cazul a trei dintre cărţile lui Radu Prisăcaru nu au gradele didactice specificate în legislaţie. În loc de profesor sau conferenţiar universitar, Prisăcaru s-a folosit de un lector şi de un profesor de liceu doctorand. Din acest motiv, trei luni ar putea să nu-i mai fie scăzute din pedeapsa de patru ani pe care o ispăşeşte pentru luare de mită. Penitenciarul Vaslui şi Ministerul Justiţiei au anunţat că vor face anchete în aceste cazuri. 7EST a mai descoperit câteva astfel de situaţii, una în cazul senatorului Cătălin Voicu.

 

Minciuni academice în cazul lucrărilor ştiinţifice scrise de fostul prefect Radu Prisăcaru în Penitenciarul Vaslui. Trei dintre cărţile sale, menite să-i aducă 90 de zile în minus la pedeapsa pe care o ispăşeşte din iunie 2014, sunt realizate cu încălcarea regulamentului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Ciudat este că o comisie din cadrul penitenciarului le-a aprobat. 

 

O greşeală de zile mari

Radu Prisăcaru, fostul prefect liberal al Iaşului, este închis, pentru patru ani, la Penitenciarul Vaslui. Ca orice deţinut român care se respectă, a descoperit, după gratii, că poate scrie cărţi pentru a-şi scădea pedeapsa.

Numai că, în comparaţie cu alţi deţinuţi celebri, Radu Prisăcaru a comis o greşeală care l-ar putea costa trei luni de libertate: îndrumătorii lucrărilor sale ştiinţifice nu au gradele didactice care să permită ca scriitura să conteze la scăderea pedepsei. Unul este lector universitar, celălalt este profesor de liceu, angajat în sistem de plată cu ora la o universitate privată şi doctorand la Suceava, în condiţiile în care, conform deciziei 619 din 2011 a ANP îndrumătorii trebuie să fie conferenţiari sau profesori. Penitenciarul Vaslui, unde este închis acum fostul prefect, nu a comunicat un punct de vedere oficial, limitându-se doar la a anunţa că vor fi făcute verificări.

 

Radu Prisăcaru va fi chemat, probabil, să dea din nou cu subsemnatul

Un lector şi un profesor de liceu

În 2015 Radu Prisăcaru devenea autorul a patru cărţi. Volumele au fost scoase la Editura Europlus Galaţi, sub îndrumarea a trei cadre didactice din Iaşi. Dintre aceştia, doar unul întruneşte condiţiile cerute de lege pentru îndrumătorii lucrărilor ştiinţifice ale deţinuţilor – să fie conferenţiar universitar sau profesor universitar: Mircea Nicoară de la Facultatea de Biologie.

Celelalte trei cărţi au fost supervizate de cadre didactice care nu au gradele cerute de lege. „Prof. Ec. Dr. Tudor Jijie”, cum scrie într-o listă furnizată de Ministerul Justitţiei, care a îndrumat „Internet Marketing în 10 paşi. Comunicare şi Promovare Online” este de fapt lector universitar în cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. „Eu am semnat ca lector recomandarea. Nu ştiu ce s-a întâmplat după aceea. Am primit un volum pe care am făcut observaţii pagină cu pagină. Mi-aduc aminte că, iniţial, fratele fostului prefect, care a venit la mine din partea lui, m-a întrebat de un profesor, dar acesta a refuzat după ce i-am spus despre ce este vorba”, a declarat Jijie pentru 7EST.

Alte două cărţi – „Limba Engleză pentru Asistenţi” şi “Limba Engleză pentru Infirmieri” au fost îndrumate, conform aceleiaşi liste, de către „Prof. Drd.” (doctorand) Narcis Manoliu, care este, de fapt, un profesor de engleză de liceu care urmează doctoratul la o universitate din Suceava şi este plătit cu ora la Universitatea Apollonia. Manoliu nu a putut fi contactat.

 

Ce riscă Prisăcaru

În urma sesizării 7EST făcute la Penitenciarul Vaslui, Ministerul Justiţiei va verifica gradele didactice ale îndrumătorilor lucrărilor ştiinţifice ale lui Radu Prisăcaru şi este foarte posibil ca acesta să nu beneficieze de cele trei luni de scădere a pedepsei aferente pentru trei cărţi. „Vom face verificări la nivelul instituţiei noastre pentru a vedea despre ce este vorba. Ulterior, vom emite şi o declaraţie oficială care să exprime poziţia instituţiei noastre”, ne-a spus comisarul Nicolae Toma, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.

Pentru Ministerul Justiţiei, lucrurile sunt ceva mai clare. „Teoretic, dacă un deţinut care a publicat lucrări ştiinţifice prin care îi este scăzută pedeapsa nu a respectat criteriile cerute de lege, ar trebui ca acea scădere să nu fie aplicată. Este adevărat că îndrumătorii trebuie să fie, conform legii, conferenţiari sau profesori. Este unul dintre criterii. Reprezentanţii Ministerului Jusitiţiei vor verifica acest caz şi vor spune după aceea deciziile. Nu cred că este vina cuiva de la Penitenciarul Vaslui că au fost scrise nişte lucrări supervizate de cadre didactice cu grade mai mici decât cele trecute în criterii”, ne-a explicat Iulia Costea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei.

 

 

Voicu, pe lista lucrărilor dubioase

Alte cazuri similare. Fostul senator Cătălin Voicu, suspect

Degringolada din sistemul de analiză al lucrărilor pare ilustrat cel mai bine de cele şapte recomandări date de un anume Eliodor Tanislav, în 2015. Acesta este ba conferenţiar, ba profesor, ba la ASE Bucureşti, ba la Universitatea Craiova, ba la Universitatea Atheneum. 7EST a descoperit că Tanislav nu are niciunul din gradele didactice de mai sus. Printre beneficiarii recomandărilor sale se află fostul senator Cătălin Voicu şi omul de afaceri Marius Locic.

În cele peste patru sute de volume din lista oficială există alte câteva cazuri de persoane care au dat recomandări, fără a avea gradul didactic cerut:

Dr. Zeno Şustac, profesor asociat Universitatea Timişoara pentru Aurora Demendy;

Lector dr. Preot Florin Bozântan, Univ. Babeş Bolyai Cluj pentru Sabin Ilieşi;

Dr. Ing. Ormenişan Nicolae Alexe, Universitatea Transilvania Braşov care şi-a luat doctoratul în 2014, pentru Dan Tartagă;  

Lector univ. Octavian Dragomir Jora ASE Bucureşti pentru Bogdan Popovici;

Lector univ. David Katalin Gabriela, Universitatea Vasile Goldiş Arad pentru Paul Răzvan Hurban.

 

Citește și Moarte suspectă în Lagărul Grajduri. E înfiorător: 360 de bolnavi, dintre care unii extrem de violenți, pe doar 140 de locuri

 

Anchetă DNA printre „scriitori”

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a demarat o anchetă pe tema lu
crărilor ştiinţifice realizate de deţinuţi şi în care-i verifică şi pe îndrumătorii acestora. Procurorii antirocupţie susţin că există dovezi că unele cadre didactice au atestat valoarea lucrărilor scrise de către deţinuţi fără a citi altceva decât titlul. Alţi profesori au folosit aceleaşi recomandări în cazul mai multor cărţi. Ar fi existat persoane care au acceptat să scrie lucrări ştiinţifice asumate ulterior de condamnaţi.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că a propus Guvernului să fie abrogate, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederile care permit reducerea pedepsei de către deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments