Ghici cine vine la șefia UMF Iași? Forna si Scripcariu, favoriți la pariuri

0
393

După opt ani de domnie a lui Vasile Astărăstoaie, încheiați cu multiple scandaluri de corupție, multe aflate încă pe rolul justiției, cu demisii răsunătoare și o cvasi-paralizie a managementului, UMF se află în fața unui moment de cotitură istorică. Peste două zile, adică vineri, 22 ianuarie, UMF Iași își alege un nou Rector și un nou Senat. Miza este enormă pentru că fără o schimbare majoră la nivel de conducere, UMF riscă să intre în metastază, prelungind o agonie care-i poate compromite viitorul pentru încă mulți ani de-acum încolo.

 Sunt șapte candidați înscriși pentru funcția de rector, dar la o analiză atentă se pot observa doar două opțiuni cu șanse privind viitorul UMF: una centrată pe continuitate, chiar dacă neasumată ca atare de candidațul care o îmbrățișează și una care promite un suflu nou, un nou stil și o nouă abordare a viitorului. 

 

Prima opțiune îl are în spate ca maestru de ceremonii pe fostul rector, profesorul Vasile Astărăstoaie, care se menține însă în umbră pentru a nu afecta imaginea celui pe care-l susține pentru funcția de rector, respectiv  pe profesorul Viorel Scripcariu. A doua opțiune, așa cum s-a conturat deja în UMF, este profesorul Norina Forna, actualul decan de la Facultatea de Medicină Dentară.

 

Din cauza sistemului de vot extrem de complicat și de pervers dar și a atmosferei de confuzie care domină în UMF de mai mult timp, este greu de anticipat care dintre cele două alternative va avea câștig de cauză. Vom încerca totuși să limpezim cât de cât lucrurile oferindu-vă o analiză bazată pe toate informațiile, unele în premieră, pe care le-am cules de-a lungul campaniei electorale care se încheie joi seară.

 

Viorel Scripcariu, ”independentul” din mâneca lui Vasile Astărăstoaie

Chirurgul Viorel Scripcariu

 

Cînd s-a pus problema cine are cele mai mari șanse de a-l moșteni pe fostul rector, profesorul Vasile Astărăstoaie, cea mai bună opțiune care s-a conturat la un moment dat era decanul de la Facultatea de Medicină Generală, prof.univ.dr. Doina Azoicăi. Promovată intens de Astărăstoaie, aceasta părea să aibă deja bastonul de rector în raniță, alegerile fiind considerate de cei din tabăra fostului rector ca o simplă formalitate. Deși fără veleități majore de manager, Doina Azoicăi era însă suficient de docilă pentru a le garanta celor care o promovau că UMF va rămâne sub controlul lor. N-a fost să fie. Actualul decan de la Medicină Generală are deja un dosar penal pe rol iar riscul de a pierde la vot  funcția de rector era prea mare. Cum alegerile băteau deja la ușă, tabăra Astărăstoaie s-a trezit în situația de a apela la soluții disperate. ”Moștenirea grea” trebuia ștearsă  sau făcută uitată prin găsirea unui candidat care să pară ”independent”. Și l-au convins pe profesorul Viorel Scripcariu.

 

Reputat chirurg, dar fără nicio o experiență în management, Scripcariu a acceptat oferta lui Vasile Astărăstoaie dar s-a lansat în cursa pentru funcția de rector cu pretenția afișată de om al nimănui, aflat deasupra oricăror interese de grup din UMF. Dar o analiză fie și superficială a planului său de management pe care l-a depus la dosarul de candidatură precum și a campaniei desfășurate până acum arată nu doar că e ”omul lui Astărăstoaie” ci și că cei din echipa fostului rector îi dictează și ce să scrie și ce să spună ca să atragă voturi. Campania sa pare un copy-paste după gândirea lui Astărăstoaie.

 

O altă problemă a chirurgului Scripcariu pare să fie cea care ține de motivație. N-a fost niciodată convins că poate duce funcția de rector în spate și nici că și-o dorește cu adevărat. Iar asta se reflectă inclusiv în campania modestă pe care și-a făcut-o , parcă împins de la spate, în ultimele două săptămîni.      

 

În concluzie, principalele vulnerabilități ale profesorului Scripcariu sunt lipsa de motivație, de experiență în management precum și faptul că se ascunde inabil în spatele imaginii de ”independent” deși e manageriat din umbră de echipa fostului rector, profesorul Astărăstoaie.

 

”Doamna de fier” a UMF bate la ușa consacrării

Profesorul Norina Forna, actualul decan de la Facultatea de Medicină Dentară

 

De cealaltă parte lucrurile par mai clare. Intrarea profesorului Norina Forna în cursa pentru funcția de rector al UMF n-a fost pentru nimeni o surpriză, intenția ei de a o face fiind cunoscută de mult timp. În plus, Norina Forna s-a și pregătit din vreme pentru această competiție și, implicit, pentru funcția de rector, cariera sa academică și managerială fiind poate principalul atuu în acest sens. Cinsprezece ani de management atârnă greu în dosarul ei de candidatură chiar și cei mai înverșunați adversari recunoscându-i meritele și anvergura de lider capabil să conducă o universitate.

 

Ironia istoriei recente a UMF e că însuși profesorul Viorel Scripcariu, principalul ei contracandidat, i-a fost  alături până de curând în critica uneori acerbă a ”regimului Astărăstoaie”, acesta fiind însă, în final, ”racolat” de fostul rector, nu se știe încă cu ce argumente.

Dintre vulnerabilitățile profesorului Norina Forna, cea mai importantă pare să fie imaginea sa de ”mână de fier”, de ”lider autoritar”, deși acest lucru poate reprezenta pentru mulți din UMF, având în vedere situația în care se află universitatea, un veritabil atuu.  

 

Cine mai dă ”piept” cu alegătorul din UMF 

Profesorul Dragoș Pieptu

 

În ce-i privește pe ceilalți cinci candidați, cu șanse reale de a prinde un loc fruntaș în alegerile de vineri sunt doar profesorul Dragoș Pieptu, fost rector interimar, anul trecut, pentru câteva luni, forțat să demisioneze după un alt scandal de corupție și profesorul Ștefan Georgescu, actualul ordonator de credite al UMF, ambii având suficientă notorietate și experiență managerială pentru a spera la un număr de voturi care să-i plaseze în prima jumătate a clasamentului.

 

Citește și  Proiect „Toma Cozma”: dezbatere despre cum trebuie construit în Iași

 

Un alt candidat cu ceva șanse ar putea fi însă și profesorul  Radu Iliescu, actual prorector. Promovat în această funcție și ajutat să devină profesor de
către Vasile Astărăstoaie, Radu Iliescu  are însă dezavantajul de a fi perceput mai degrabă ca un tânăr oportunist care și-a trădat mentorul trecând la un moment dat în tabăra adversarilor pentru ca în final să se lanseze în cursa pentru funcția de rector.

 

Candidaturile celorlalți doi înscriși în competiția pentru funcția de rector, profesorii Luminița Iancu și  Mihai Chiriță, deși onorabile, sunt creditate cu șanse minime.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments