Grecii din insule implicați în acțiunile de salvare a refugiaților, nominalizați la premiul Nobel pentru Pace

0
77

Grecii din insule care au fost în prima linie a crizei refugiaţilor vor fi nominalizaţi la premiul Nobel pentru Pace, iniţiativă sprijinită şi de guvernul de la Atena, scrie The Guardian.

 

Dintre cei 900.000 de refugiaţi care au intrat în Europa anul trecut, cei mai mulţi – speriaţi, uzi şi călătorind în bărci nesigure – au fost primiţi de cei care locuiesc pe insulele greceşti din Marea Egee, scrie publicaţia britanică.

 

Insularii, inclusiv pescari care şi-au lăsat munca pentru a salva oameni pe mare, ar putea fi onoraţi cu unul dintre cele mai prestigioase premii din lume.

 

Academicieni importanţi de la universităţile Oxford, Princeton, Harvard, Cornell şi Copenhaga pregătesc o propunere de acordare a premiului pentru populaţia din Lesbos, Kos, Chíos, Samos, Rhodes şi Leros.

 

Data limită pentru depunerea ei este 1 februarie, dar iniţiatorii s-au întâlnit deja cu ministrul elen pentru migraţie, Yiannis Mouzalas, care a spus că a oferit tot sprijinul guvernului său.

 

O petiţie pe site-ul grupului de iniţiativă Avaaz în favoarea nominalizării a adunat deja aproape 290.000 de semnături.

 

Potrivit petiţiei, „pe îndepărtate insule greceşti, bunicuţe au cântat bebeluşilor ca să-i adoarmă în timp ce profesori, pensionari şi studenţi au petrecut luni oferind adăpost, haine şi alinare refugiaţilor care şi-au riscat viaţa pentru a fugi de război şi teroare”.

 

(Sursa: HotNews.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentDirector al unei importante reprezentanțe Mercedes, lăsat fără permis în România. Conducea cu peste 200 km/h pe A1
Articolul următorCuremur de 7,1 grade pe Richter, în Alaska
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments