Moarte suspectă în Lagărul Grajduri. E înfiorător: 360 de bolnavi, dintre care unii extrem de violenți, pe doar 140 de locuri

0
288

Un pacient de 60 de ani a decedat acum câteva luni la unitatea medicală din Grajduri. Conform certificatului de deces, acesta şi-a rupt singur coloana cervicală în timpul unei crize comiţiale. În cel mai periculos spital din Iaşi, pacienţii stau înghesuiţi şi personalul este puţin. „Astea sunt condiţiile. La noi nu există internări, nu există externări. Există doar sentinţe judecătoreşti care îi trimit aici sau îi scot de aici”, spune directorul instituţiei,  Victor Idriceanu.

 

Legat de patul unui spital în care sunt ţinuţi bolnavii periculoşi, un bărbat de 60 de ani a murit, în vara anului trecut, în condiţii suspecte. Certificatul medico-legal a menţionat ruperea coloanei cervicale. Cu alte cuvinte, Miluţă Popa a avut gâtul rupt. Pacientul era hidratat forţat – i se dădea apă cu forţa. Cadrele medicale l-ar fi găsit decedat fără să aibă o explicaţie logică despre ce s-a întâmplat. Cazul atrage din nou atenţia asupra Spitalului din Grajduri, una dintre puţinele unităţi medicale din ţară destinate izolării bolnavilor psihic care au săvârşit fapte penale. Spaţiu puţin, pacienţi agresivi care devin şi mai violenţi pentru că nu ies cu săptămânile din camere şi, din când în când, câte un angajat care-şi varsă nervii pe ei.

 

Cazul Miluţă Popa

În vara anului trecut, un pacient de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri a fost găsit mort în pat. Decesul, care a ridicat semne de întrebare, a fost descoperit de cadrele medicale. Pacientul, Miluţă Popa, era „client” vechi al unităţii medicale şi recent începuse să fie hidratat forţat. „A fost sesizată Poliţia, s-au început verificările şi s-a făcut necropsia. La necropsie, a fost constatată fracturarea coloanei vertebrale cervicale. Este atipic ca un pacient să-şi rupă singur gâtul, dar moartea a fost considerată doar suspectă. Cadrele medicale din spital au insistat că Miluţă Popa a făcut o criză comiţială. Adică o criză de epilepsie şi, în timpul convulsiilor, şi-ar fi rupt gâtul. Nimeni nu ştie acum dacă este adevărat sau nu. Poate să fi fost şi victima unei agresiuni comise de un alt pacient. Cazul este încă cercetat de Poliţia Grajduri ca moarte suspectă, dar sunt serioase îndoieli că se va afla vreodată ceva”, ne-a explicat un angajat al Spitalului Grajduri.

Cum moartea unui pacient în pat, în astfel de condiţii, este ceva ieşit din comun, revin în actualitate toate problemele spitalului ieşean care adăposteşte cei mai periculoşi bolnavi din toate judeţele Moldovei, precum şi din Harghita şi Covasna.

 

La Grajduri parcă intri într-un tunel fără cale de întoarcere

Mai mult de doi pe un loc

Conform normativelor în vigoare, un pacient de la Grajduri ar trebui să beneficieze de 7 mp de spaţiu alocat patului şi de 20 mc de aer. Care este realitatea? O povestesc, sub anonimat, alţi angajaţi de la Grajduri: „Au fost cumpărate paturi supraetajate din Dedeman pentru unul dintre pavilioane. Efectiv nu mai este loc. Ştiţi cum se face curăţenie la Grajduri? Este atât de aglomerat, cu paturi puse în saloane, că infirmiera nu are loc să treacă printre ele. Astfel că, atunci când se face curat, paturile sunt urcate unul peste altul”. Cifrele referitoare la numărul bolnavilor vorbesc de la sine: unitatea medicală are, pe hârtie, o capacitate de 140 de pacienţi, dispuşi în 8 pavilioane, dintre care două de mică dimensiune. În realitate, sunt internaţi 360 de pacienţi. „Nu este vina noastră că nu avem spaţiu. La noi vin pacienţi în baza unor hotărâri judecătoreşti şi pleacă tot aşa. Acum facem demersurile pentru construirea unui nou pavilion. Suntem la studiul de fezabilitate, urmează să obţinem finanţare direct de la Ministerul Sănătăţii, căruia ne subordonăm direct”, a explicat managerul spitalului, Victor Idriceanu.

 

Lipsa personalului şi efectele sale

Dacă la numărul metrilor pătraţi pentru fiecare pacient situaţia arată că aceştia sunt înghesuiţi într-un spaţiu care-i face mai agresivi decât sunt, la cantitatea de personal situaţia este similară: angajaţi puţini. Concret, pentru cei 360 de pacienţi lucrează 155 de persoane. Din cele 155 de persoane, 16 sunt personal TESA, 7 lucrează la centrală (un zidar, un electrician, un instalator şi 4 fochişti), 9 sunt medici, 7 îngrijitori (infirmieri), personalul de la bucătărie. Practic, rămân aproximativ 90 de asistenţi medicali care au grijă de pacienţi.

Dar tot personalul medical este împărţit în ture, la care se adaugă concedii medicale, libere şi concedii de odihnă. În realitate, în cele 8 pavilioane lucrează zilnic, în ture de 12 ore (cu libere de 48 după aceea) puţin peste 20 de asistenţi medicali (unul la 18 bolnavi). „Dacă mai este şi un pacient care trebuie dus în oraş la un control, situaţia este şi mai rea. Nu poate fi trimis singur, este însoţit”, ne-au explicat cadre medicale de la Grajduri.

 

Citește și EXCLUSIV. Imagini de groază: Pacient de la Grajduri, bătut la sânge de o infirmieră

 

Spitalele cu acelaşi specific din Olanda au cel puţin un asistent la fiecare bolnav, la care se adaugă psiholog şi îngrijitor. „La noi este internată Luminiţa Solcanu, femeia care a omorât un preot în Franţa. A fost internată acolo şi apoi a fost adusă aici. Ne-a spus că este şocată de diferenţa de condiţii. În Franţa putea merge, cu doi supraveghetori, la film. Dar un spital din Franţa îşi permite, având personal suficient”, a povestit un medic.

 

 Cazul de violenţă a fost surprins de camerele video şi este probă în proces

Agresivitatea angajaţilor din spital

Este un subiect deloc neglijabil. 7EST a prezentat recent un film înregistrat de camerele de supraveghere din Spitalul Grajduri. Un pacient a fost snopit în bătaie de o infirmieră care apoi a fost trimisă în judecată pentru purtare abuzivă. Femeia a început să bată un bolnav cu grave probleme psihice în salon, apoi a continuat la baie şi în sala de mese.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments