După peste 35 de ani dedicați stiințelor și PRACTICII medicale, dintre care 15 ani ca manager, am curajul și determinarea de-a vă propune să realizăm împreună un „salt inovator”.
Vă invit, așadar, la o dezbatere pe o temă la care meditez de mai multă vreme și căreia cred că i-a venit timpul să scoată capul în public. Este vorba despre înființarea la Iași a unui așa numit Pol de Competitivitate în Industria Medicală (PCIM). Pe scurt, este vorba despre o asociere de instituții academice ieșene, întreprinderi, organizații de cercetare-dezvoltare și de formare profesională ce ar urma să acționeze în parteneriat pentru a pune
în aplicare o strategie comună de dezvoltare a industriei medicale.
De ce la Iași?
Printre multe alte motive, poate cel mai important este acela că orașul nostru a fost deja evaluat pe baza unor studii inițiate de statul român cu doar câțiva ani în urmă drept cel mai indicat mare oraș al României pentru a dezvolta un asemenea Pol de Competitivitate în Industria Medicală alături de cea a Tehnologiei Informației (IT). Cum pe zona de IT, din păcate pentru noi, Clujul ne-a luat-o deja înainte prin proiectul Polaris, pe zona industriei medicale Iașul rămâne în continuare cea mai redutabilă opțiune.
În opinia mea, inițiator și actor principal în dezvoltarea unui asemenea proiect major ar trebui să fie Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”- Iași, un excelent și versatil furnizor de competență și creativitate aplicată în susținerea industriei medicale de vârf.
În calitate de cadrul didactic în domeniul medical, voi prezenta în continuare doar direcțiile strategice principale și beneficiile concrete ale acestui Pol, așa cum le văd eu, din perspectiva unei insitutuții academice, respectiv a U.M.F. „Grigore T. Popa” Iași.
– Polul de Competitivitate în Industria Medicală ar trebui să se dezvolte pe trei coordonate principale, care să formeze un tringhi operațional, respectiv pe Educație, Cercetare Aplicată și Crearea de Produs.
– Prin participarea sa în acest parteneriat, U.M.F. „Grigore T. Popa” – Iași ar urma să-și adapteze curricula și să dezvolte programe de studii destinate furnizării de profesioniști în cercetarea, testarea și implementarea unor noi soluții, servicii, produse și dispozitive medicale pe care PCIM va alege să le dezvolte.
– În acest fel, structura academică a U.M.F. „Grigore T. Popa“ – Iași își va putea pune în valoare atuurile sale în pregătirea unor absolvenți de top ce vor fi plasați, în piața muncii, tot în poziții de top. Acest lucru va contribui decisiv la atragerea către UMF Iași a tot mai mulți și mai buni potențiali studenți, atât din țară cât și din străinătate.
– În parteneriat cu celelalte universități ieșene, U.M.F. „Grigore T. Popa” – Iași ar urma să-și diversifice în timp oferta academică prin oferirea unor studii de licență, masterale sau post-universitare dar și unor module de scurtă durată în domenii precum: Management medical, Managementul cercetării aplicate, Robotică medicală, Internetul Medicinei, etc.
– În materie de studii doctorale și post-doctorale, U.M.F. „Grigore T. Popa” – Iași ar urma să favorizeze, printr-o schemă de susținere a cercetării (sprijinită printr-un proiect cu finanțare europeană), acele teme de cercetare cu aplicativitate concretă care la final vor propune pieții un nou serviciu, o nouă soluție medicală, un nou medicament sau tratament, un nou dispozitiv medical, etc.
– Toate aceste noi produse ale cercetării creative din cadrul U.M.F. „Grigore T. Popa” vor fi patentate de către autor și universitatea noastră iar beneficiile materiale de pe urma acestora vor reveni autorului și, în parte, universității în vederea autofinanțării acestei scheme suport.
– În cadrul parteneriatului EDUCA}IE – CERCETARE – CREARE DE PRODUS, U.M.F. „Grigore T. Popa” ar urma să pună la dispoziție, sub contract, baza sa de cercetare în vederea realizării cercetării aplicate așa cum va fi ea solicitată de operatorii economici din cadrul Polului de Competitivitate al Industriei Medicale.
– Încă mai eficient din punct de vedere economic, U.M.F. „Grigore T. Popa”- Iași ar urma să participe, alături de celelalte universități ieșene membre ale Polului, la dezvoltarea unor echipe multidisciplinare de cercetare centrate pe sectoare specifice ale Industriei Medicale de Vârf cum ar fi: robotică medicală, asistență medicală paleativă automatizată, software medical, nanotehnologii aplicate în medicină, bio-materiale și materiale inteligente, etc.
– În cadrul U.M.F. „Grigore T. Popa”- Iași se va putea înființa astfel și un Centru de Patentare ce va sprijini activ cercetătorii în protejarea și valorificare muncii lor.
– Cu finanțare europeană, U.M.F. „Grigore T. Popa”- Iași ar putea elabora o schemă suport pentru spinoff-uri medicale inovative, schemă care va presupune finanțarea integrală sau parțială a noi achiziții necesare precum și granturi de cercetare aplicată pentru cei ce au în proprietate un brevet de invenție.
– U.M.F. „Grigore T. Popa”- Iași ar urma să rămână partener în aceste spinoff-uri și după intrarea lor pe piață, asigurând astfel autofinanțarea întregii scheme suport.
– Astfel, cercetarea aplicată va oferi șansa U.M.F. „Grigore T. Popa”- Iași de a deveni și un actor economic de primă mărime urmând a fi creat și un Departament special pentru administrarea și eficientizarea acestor participațiuni.
– Un beneficiu suplimentar pentru U.M.F. „Grigore T. Popa”- Iași prin intrarea în acest Parteneriat, beneficiu care nu se poate asocia exclusiv fie educației fie cercetării, este acela al studiilor clinice.
– Prin crearea unui Departament special ce ar urma să promoveze clinicile universitare ieșene ca furnizori de studii clinice, U.M.F. „Grigore T. Popa”- Iași își va crea o sursă de venit suplimentară pentru sine ca entitate dar și pentru marii săi specialiști consacrați sau în devenire. În plus, în baza acestor studii clinice, Universitatea noastră își va putea extinde baza materială medicală și de cercetare și va putea intra în cooperare cu alte entități de cercetare-dezvolare din domeniul industriei medicale de vârf la nivel mondial.