Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în vizită oficială la Bucureşti

0
55
FOTO: zdg.md
FOTO: zdg.md
Pavel Filip
Proiectele bilaterale, în special cele din domeniul energetic, vor figura pe agenda vizitei la Bucureşti a premierului Republicii Moldova, Pavel Filip.

 

În prima sa prezenţă oficială peste hotare, şeful Executivului de la Chişinău se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş. Cu ocazia vizitei, premierul Pavel Filip speră să obţină primele tranşe din împrumutul de 150 de milioane de euro, convenit cu Guvernul de la Bucureşti în toamna anului trecut.

 

Potrivit Executivului de la Chişinău, printre subiectele prioritare se vor număra proiecte în domeniul energetic, în special extinderea gazodoctului Iaşi-Ungheni şi interconectarea liniilor electrice de tensiune înaltă. De asemenea, Chişinăul speră să obţină cât mai curând primele rate ale împrumutului de 150 de milioane de euro, pe care executivele celor două state le-au semnat în toamna anului trecut.

 

Potrivit unor experţi anume, acesta este şi principalul scop al vizitei, în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu o criză economică profundă, existând riscul ca din luna februarie să apară restanţe la achitarea pensiilor şi salariilor. Din cauza instabilităţii sectorului bancar şi a crizei politice, Republica Moldova nu are un acord cu FMI din 2013.

 

Anul trecut, misiunea FMI şi-a anulat de două ori vizita la Chişinău, în iunie, după ce a căzut Guvernul Gaburici, iar în toamnă, după anunţul de demisie a guvernatorului BNM.

 

La Chişinău este pusă la îndoială legitimitatea Guvernului Filip, contestat de opoziţie, care a organizat proteste, pe parcursul săptămânii trecute. Mai mult, unii protestatari, care cer alegeri anticipate, au solicitat autorităţilor de la Bucureşti să nu-l recunoască şi să nu-l sprijine actualele autorităţi de la Chişinău.

 

 

 

(Sursa: radioiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPreţurile mezelurilor vor creşte cu 30%, avertizează reprezentanţii industriei alimentare
Articolul următorPercheziții în Braşov la persoane acuzate de trafic de droguri
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments