Contracte suspecte, la sfârşit de an, într-una dintre cele mai bogate comune din Iaşi. O staţie de autobuz evaluată în ţară la 1.000 de lei costă, la Bârnova, 20.000 de lei. Un totem ajunge la 12.000 de lei, în timp ce la Eforie pentru unul de piatră se plătesc 5.000 de lei.
Chiar dacă la Bârnova şoseaua nu mai există, din cauza lucrărilor de la reţeaua de canalizare care durează deja de doi ani, Primăria are grijă de confortul cetăţenilor ca de ochii din cap. Dovada o reprezintă achiziţiile directe realizate pe finalul anului, multe dintre ele fiind şocante prin dimensiunea preţului, comparativ cu achiziţii asemănătoare din ţară. Primarul comunei, Gheorghe Cazacu, nu răspunde în nici un fel întrebărilor legate de aceste contracte.
Staţia de autobuz de 20.000 de lei fără TVA
Este inexplicabil de ce o staţie de autobuz din tablă, ţeavă şi policarbonat, cu fundaţie simplă din beton, poate avea preţul de 20.000 de lei fără TVA. Totuşi, un astfel de contract a fost încredinţat direct unei firme din Bârnova, Aly Sistem 95, cu obiect de activitate „fabricarea mobilierului de birou”. Contractul cu Primăria Bârnova reprezintă aur curat pentru firma din Bârnova, în condiţiile în care reprezintă mai bine de 15 la sută din cifra de afaceri de pe 2014. Edilul Gheorghe Cazacu nu a răspuns întrebărilor legate de această staţie de autobuz.
În ţară, astfel de achiziţii s-au făcut cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.400 de lei. Primăria din Drăgăneşti – Galaţi a achiziţionat direct două staţii de autobuz pentru care a plătit aproape 2.000 de lei. O lucrare puţin mai complexă a făcut Primăria Braniştea, tot din Galaţi: o staţie de autobuz de 3.000 de lei. Primăria Borosneul Mare din Covasna şi-a cumpărat în 2014 o staţie de autobuz de dimensiune mare, cu 4 banchete, fundaţie din pavaj, cu lăţimea de 3 metri. Realizată din policarbonat pe structură metalică, cu sistem de iluminare ambientală inclus în preţ, staţia a costat 5.400 de lei, fără TVA.
Totem de 12.000 de lei
Primăria Bârnova a contractat, pe final de an, şi contruirea unui totem de intrare în localitate. Preţul ce urmează să fie dat printr-un contract oferit aceleiaşi firme de mobilier Aly Sistem 95 este de 12.000 de lei, fără TVA. „Nu este doar un simplu totem, are şi un panou electronic pe care vor fi scrise mesaje”, ne-a explicat un consilier local. Prin comparaţie, un totem de la intrarea în Câmpulung Muscel a costat 2.000 de euro – 9.000 de lei, iar consilierii au fost profund nemulţumiţi de preţ. Un alt totem, realizat din piatră, la intrarea în Eforie, a costat 5.000 de lei.
Bani către acelaşi Andrei Ştefan Ilie
La finalul anului 2014, Primăria Bârnova a încredinţat direct societăţii Multimarket Bucium SRL şi PFA-ului Ilie Ştefan Andrei lucrările de deszăpezire din comună, pentru 30.000 de lei. Chiar dacă Primăria deţine utilaje pentru înlăturarea zăpezii, primarul Gheorghe Cazacu susţine că acestea nu-i ajung. Prin urmare, la finalul anului 2015, scenariul s-a repetat: Primăriei nu i-au ajuns utilajele, deşi aproape că nu a nins. De această dată, doar PFA Ilie Ştefan Andrei a mai primit bani pentru deszăpezire: aproape 50.000 de lei fără TVA pentru maximum 330 de ore de funcţionare a unui utilaj.