Republica Moldova: Renato Usatîi, urmărit penal pentru ameninţarea cu violenţă a şefului statului

0
100
FOTO: zdg.md

FOTO: zdg.md

Primarul municipiului Bălți din Republica Moldova, președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, riscă până la doi ani de închisoare. Asta în cazul în care va fi recunoscut vinovat de amenințarea cu violență a președintelui Nicolae Timofti. Despre aceasta a anunțat astăzi Procuratura Generală ca urmare a unui demers a Președinției, care s-a plâns pe faptul organizării unor acțiunii publice nesancționate în anul 2015, transmite Realitatea.md.

„Procuratura Generală a examinat demersul parvenit de la Preşedinţia Republicii Moldova, prin care s-a solicitat examinarea legalităţii acţiunilor lui Renato Usatîi, referitor la realizarea, în perioada anului 2015, a unor serii de acţiuni publice nesancţionate, inclusiv în preajma unor obiective protejate de stat, ce au ca scop destabilizarea activităţii instituţiei prezidenţiale şi constituie o ingerinţă în activitatea domnului Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova, ameninţându-l cu vătămarea integrităţii corporale şi a sănătăţii”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

 

Astfel, în rezultatul examinării sesizării și a circumstanțelor cazului, Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pentru ameninţarea cu violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere. Pentru comiterea acestei infracţiuni, norma penală prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 6 la 20 de mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 180 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

 

Realitatea.md amintește că acum o lună, Președinția a depus o sesizare la Procuratura Generală, în care se menționează că o formațiune politică ar fi exercitat presiuni asupra președintelui Nicolae Timofti. Despre aceasta a anunțat, în plenul Parlamentului, procurorul general, Corneliu Gurin.

 

Ulterior, șefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat pentru Realitatea.md că „Procuratura Generală a fost sesizată anterior de Președinția RM că Renato Usatîi ar exercita presiuni și amenințări la adresa președintelui RM, sesizare care se află în faza de examinare. Procuratura Generală nu a recepționat sesizări precum că Președintele RM s-ar afla sub presiunea unor partide parlamentare și nu are nicio investigație la temă”.

 

Amintim că, la 14 decembrie, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, împreună cu susţinătorii partidului, au pichetat reşedinţa preşedintelui Timofti din strada Nicolae Iorga. În cadrul mitingului, protestatarii au scandat „Jos Timofti”, cerând demisia acestuia.

 

 

(Sursa: realitatea.md)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments