Parlamentarii moldoveni votează astăzi pentru un nou guvern

0
58
FOTO: Adevărul
Premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, va cere luni, 4 ianuarie, votul de învestire a Parlamentului într-o şedinţă specială care începe la ora 14:00. Deşi s-a arătat optimist în momentul desemnării, acesta a recunoscut în cele din urmă că nu se aşteaptă la un miracol în sala Legislativului, scrie Adevărul.

Duminică, 3 ianuarie, Ion Sturza a prezentat componenţa Cabinetului de miniştri pe care o va propune deputaţilor pentru dezbateri. În premieră pentru Republica Moldova, aceştia au semnat o declaraţie de integritate pregătită de societatea civilă.

 

Ion Sturza a prezentat sâmbătă Parlamentului lista Cabinetului de miniştri şi programul de guvernare într-o scrisoare. Membrii propuşi ai guvernului au declarat pe propria răspundere că nu sunt şi nici nu au fost implicaţi în comiterea de infracţiuni, evaziune fiscală, acte conexe corupţiei sau fapte de comportament corupţional, că nu au fost condamnaţi şi nu există dosare trimise în judecată pe numele lor, nu sunt implicaţi în obţinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate şi nici în cazuri de conflict de interese.

De asemenea, prin semnarea declaraţiei, candidatul propus la funcţia de ministru confirmă că nu a încălcat legislaţia electorală şi nu a obţinut voturi prin fraudă, nu este implicat în comportamente de încălcare a moralei publice în procesul de exercitare a unor funcţii publice, nu colaborează cu serviciile secrete.

Ce îşi doreşte Sturza

 Premierul desemnat, Ion Sturza, vrea să guverneze ţara „în serviciul cetăţeanului, şi nu invers”. Acesta îşi propune ca în perioada 2016-2018 să transforme Republica Moldova într-un candidat eligibil pentru aderarea la UE. În Programul de guvernare elaborat de echipa sa se mai prevede semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internaţional, reintegrarea ţării şi combaterea corupţiei.

 

Una dintre priorităţile de bază ale lui Sturza va fi procesul de reintegrare a ţării, soluţia politică a conflictului fiind corelată cu obiectivul de integrare europeană a ţării, se arată în Program. Pentru asigurarea unei creşteri economice optime, durabile şi incluzive, politicile economice vor avea la bază următoarele principii-cheie: libertatea economică şi condiţiile egale pentru toţi agenţii economici, concurenţa loială, sprijinul antreprenorilor, echilibrarea intereselor angajaţilor cu cele ale angajatorilor, stabilitatea macroeconomică şi responsabilitatea financiar-bancară, consolidarea securităţii energetice.

Acesta îşi mai propune să verifice modul în care a fost concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău, să elaboreze o lege specială de prevenire şi gestionare a crizelor financiare, dar şi să introducă o taxă/impozite de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari.

 

Pentru a fi învestit, Guvernul Sturza are nevoie de cel puţin 51 de voturi ale parlamentarilor. Până acum, doar fracţiunile liberal-democraţilor şi liberalilor au anunţat că vor susţine acest guvern, ceea ce înseamnă 32 de voturi din 101. Socialiştii, comuniştii şi democraţii au declarat că nu vor vota pentru Guvernul Sturza, pe care îl consideră „un eşec”.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments