Se reface bula: cresc prețurile pe piața imobiliară din Iași. Metrul pătrat la apartamentele vechi se duce în 1.000 de euro

0
568
Un apartament nou, de 40 mp,se vinde cu 52.000 de euro
După șase ani de cădere în abis, în 2015 prețurile au crescut brusc cu 10%. Trendul se accelerează în 2016. La blocurile noi, cotația a crescut dintr-o dată la 1.200 euro/mp și se duce în 1.400 de euro. Au reapărut „investitorii” în apartamente, cei care le cumpără acum pentru a le vinde mai scump peste 1-2 ani. Cu toate acestea, salariile n-au crescut, iar prețul cimentului este același.

 Piaţa imobiliară ieşeană a crescut cu 10% în 2015, comparativ cu anul precedent, atât în ceea ce priveşte valoarea, cât şi volumul tranzacţiilor realizate, previziunile pentru 2016 indicând o altă creştere, de 7-10 procente, potrivit experţilor imobiliari ieşeni. Anul trecut, cele mai mari creşteri s-au întregistrat pentru apartamentele cu două camere, unde preţurile au crescut şi cu 3.000-4.000 de euro, dar şi pentru garsoniere sau apartamentele cu o cameră, unde majorarea a fost de 1.500-2.000 de euro.

Camerele de cămin au fost la foarte mare căutare pe final de 2015, şi specialiştii susţin că tendinţa se va păstra şi anul acesta. Acestea au ajuns să coste în unele cazuri cât o garsonieră, mai ales dacă au îmbunătăţiri.

 

Ce determină creşterea preţurilor

 Blocuri vechi, prețuri în creștere. Agenții imobiliari deja se așteaptă ca în 2018 să se ajungă la nivelul prețurilor din 2008

 

Piaţa imobiliară din Iaşi a revine, încet-încet, la ritmul de creştere comparabil cu cele din perioada anterioară crizei economice. Cauzele acestei creşteri, potrivit expertului imobiliar Florin Stan, sunt reprezentate de faptul că în Iaşi vin în fiecare an zeci de mii de studenţi, români şi străini. „Mulţi dintre studenţi doresc să investească în cumpărarea unor apartamente, pentru că doresc să se stabilească în Iaşi la finalul studiilor“, spune Florin Stan.

Creşterea veniturilor pentru informaticieni şi persoane care lucrează pentru corporaţii le oferă şi acestora perspectiva cumpărării unor proprietăţi în Iaşi. „În plus, sunt din ce în ce mai multe persoane din judeţele limitrofe care obţin locuri de muncă în Iaşi şi atunci sunt nevoite să-şi ia şi o locuinţă aici“, a adăugat Stan.

 

Creştere de 2.000 de euro la garsoniere

Un rol important în majorarea preţurilor o are şi relansarea creditării, precum şi creşterea economică înregistrată în ultimii ani. „Peste 60% din tranzacţiile imobiliare încheiate în anul 2015 au fost realizate prin programul Prima Casă“, spune expertul imobiliar Florin Dodan, care consideră că în prezent cererea de apartamente este mai mare decât oferta.

În ceea ce priveşte garsonierele sau apartamentele cu o cameră, creşterea în 2015 a fost de 1.500-2.000 de euro, existând şi cazuri în care preţul a crescut şi cu 4.000-5.000 de euro. „La garsoniere, foarte căutate au fost cele din Alexandru cel Bun, Nicolina, Cantemir sau Podu Roş. La o suprafaţă de 20-24 de metri pătraţi, cu baie, bucătărie şi, eventual, balcon, preţul a urcat de la 21-22.000 de euro, cât era în 2014, la 23-24.000 de euro, anul trecut. Practic, metrul pătrat a ajuns să coste 950-1.000 de euro. Foarte multe dintre garsonierele de acest tip au fost cumpărate în vederea închirierii, preţul crescând de la 140-150 de euro la 170-180 de euro. Pentru garsonierele situate în zonele centrale şi care au şi 36 de metri pătraţi, preţurile au crescut până la 29-30.000 de euro, de la 26-27.000 de euro. În cazul în care sunt şi mobilate şi utilate, preţul este şi mai mare“, menţionează expertul imobiliar Ştefan Rusu.

 

Apartamentele noi, cost la fel de mare ca cele vechi

Cele mai căutate anul trecut au fost apartamentele cu două camere, preţul în cazul acestora crescând cu 3-4.000 de euro, potrivit expertului imobiliar. „Dacă până în 2015 lumea prefera mai mult apartamentele cu o cameră, care erau mai ieftine, de anul trecut tendinţa este acum de a opta pentru două camere. În cazul apartamentelor de 48-56 de metri pătraţi, preţurile s-au majorat cu 10%, în zone precum Nicolina, Tătăraşi, Alexandru cel Bun sau Metalurgie ajungând la 34-38.000 de euro, de la 30-33.000 de euro. În zona centrală, aceste apartamente au ajuns să coste şi 42.000 de euro“, spune Ştefan Rusu.

„În ultimii ani, au apărut foarte mulţi dezvoltatori imobiliari care au scos pe piaţă apartamente noi, multe dintre ele cu două camere, la preţuri egale sau mai mici chiar decât cele în blocurile mai vechi. În plus, aceştia oferă pe lângă loc de parcare şi posibilitatea de a-ţi alege modelul de gresie, parchet, faianţă şi altele“, menţionează Florin Dodan.

Tendinţa de creştere se păstrează şi în cazul apartamentelor cu trei camere, pentr care însă cererea este mult mai mică.

 

Interes pentru camerele de cămin

Cererea pentru camerele de cămin a a fost una foarte mare anul trecut, potrivit expertului imobiliar Florin Stan. „Faţă de ultimii ani, preţurile camerelor de cămin a crescut foarte mult. Dacă în 2004 o astfel de cameră putea fi cumpărată cu 12-14.000 de euro, spre sfârşitul anului trecut, preţul a crescut la 15-19.000 de euro, mai ales dacă a fost modificată şi are şi baie şi bucătărie. Aceste camere sunt cumpărate şi apoi închiriate pentru elevii care vin din mediul rural şi care nu-şi permit să stea într-o garsonieră“, a conchis Florin Stan.

 

Citește și   COȘMAR pentru o tânără din Popricani. Şantajată cu poze sexy lângă zidurile mănăstirii Bărboi  

 

Noutate: Blocurile pe orizontală

 Proiectul de la Ezăreni aduce apartamentul la rang de casă pe pământ

 

Un concept nou apărut pe piaţa imobiliară anul trecut sunt „casele verzi“, un fel de „blocuri pe orizontală“. Proiectul aparţine American Eco Homes şi presupune ridicarea a 600 de case pe malul lacului Ezăreni.

Acestea sunt construite pe un teren de 154 mp, din care o grădină şi terasă de 62 mp în spate, un teren de 40 mp cu două locuri de parcare şi alee acces în faţă şi 52 mp amprenta casei. Casele sunt construite în regim de înălţime parter plus un etaj şi au un living, bucătărie, două sau trei dormitoare, două băi, dressing şi grădină. În funcţie de numărul dormitoarelor, casele costă 65.000 euro sau 70.000 euro. Practic sunt asemeni unor blocuri, doar că dispunerea apartamentelor este pe orizontală şi nu pe verticală,
iar proprietarii au şi un mic spaţiu în faţa şi în spatele casei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments