Sistemul de vot de la alegerile organizate la UMF Iași, contestat de unul dintre candidați

0
88

Norina Forna este singurul candidat care contestă votul prin ierarhizare folosit la alegerile de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi. Ceilalţi candidaţi au recunoscut rezultatele alegerilor.

 

Rezultatele votului de vineri au fost confirmate, prof.dr. Viorel Scripcariu fiind noul rector al instituţiei de învăţământ superior. Decizia comunităţii academice a fost înaintată acum către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice care urmează să emită ordinul de numire în funcţie, cel mai probabil în această săptămână.

 

Deşi au existat o serie de disfuncţii reclamate de mai mulţi dintre candidaţi, concluziile Biroului Electoral al UMF au fost că procesul alegerilor s-a desfăşurat în mod normal. Cel mai mare reproş a fost faptul că în anumite intervale orare votanţii au stat mai mult de 90 de minute la coadă pentru a-şi putea exprima opţiunile, arată „Ziarul de Iași”.

 

Rectorul ales, prof.dr. Viorel Scripcariu, a declarat că s-ar fi aşteptat să obţină mai multe voturi de 1 din partea colegilor săi, dar că este mulţumit de rezultatul final, chiar dacă acesta a fost unul strâns.

 

Citește și Ghici cine vine la șefia UMF Iași? Forna si Scripcariu, favoriți la pariuri

 

Cu toate acestea, alegerile şi, în special, votul prin ierarhizare au fost contestate de către prof.dr. Norina Forna, care a terminat pe locul al II-lea cursa pentru rector, deşi a avut cele mai multe locuri 1. Într-un comunicat de presă, aceasta a precizat că voinţa majorităţii comunităţii academice, „principiu democratic fundamental, a fost viciată de un sistem de cuantificare a voturilor care premiază neimplicarea, fuga de răspundere, frica de dezbatere, eschiva, camuflajul, dublul limbaj, aranjamentele pe sub masă şi jocurile de culise“. Ea a precizat că va contesta acest sistem, însă nu este limpede dacă va contesta şi rezulatele alegerilor, „prin toate mijloacele legale“.

 

Citește mai mult AICI

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments