VIDEO. Imaginea zilei: preot cocoțat într-o căruță sfințind mașinile din trafic cu Agheazmă Mare

0
71

Un preot aflat într-o căruţă, care circula încet pe marginea unui bulevard constănţean şi avea în faţă o maşină de poliţie, a binecuvântat autoturismele aflate în trafic, după cum reiese dintr-un clip postat pe YouTube.

 

Imaginile au fost filmate de Bobotează şi publicate luni după-amiaza pe YouTube şi pe site-ul cotidianului Constanța 100%.

 

„În seara de Bobotează, am observat în trafic un car tras de boi, escortat de o maşină a Poliţiei Locale Constanța, cu girofarul pornit. Nimic neobişnuit până acum. În momentul când am depăşit atelajul, am observat că preotul care se afla în car aruncă spre maşina cu ceva. Mi-am dat seama imediat că nu avea intenţii rele, dimpotrivă: aruncase cu Agheasmă Mare, pe care o lua direct din butoi.

 

 

Hotărât să filmez momentul, am tras pe dreapta, am aşteptat să fiu depăşit şi am filmat”, a povestit autorul articolului şi al clipului, Cristi Hagi.

 

Contactat ulterior de acesta, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a comentat imaginile, confirmând faptul că arhiepiscopia a trimis astfel de care cu agheasmă pe principalele bulevarde din Constanța, pentru a veni în întâmpinarea dorinţei şoferilor, chiar dacă neexprimate.

 

„Din filmare se înţelege că unii şoferi şi-au dorit şi binecuvântarea maşinii cu agheasmă, motiv pentru care au încetinit în dreptul preotului şi i-au solicitat aceasta. Această practică nu este ceva nou, întrucât stropirea cu agheasmă mare este des întâlnită în gospodăria creştinului, fiind o prelungire a procesiunii de la Bobotează.

 

Astfel se stropesc casele, grădinile, fântânile, staulele animalelor, existând inclusiv obiceiul botezului cailor şi al mijloacelor de transport. Aşadar şi caii-putere, fiind unelte ale activităţii umane, se pot binecuvânta şi există chiar o slujbă specială pentru sfinţirea autoturismului, de care s-a mai vorbit în presă în trecut. Ineditul situaţiei este faptul că totul se întâmplă spontan, în ritmul secolului vitezei. (…) Arhiepiscopia Tomisului a trimis aceste care cu agheasmă pe principalele bulevarde. Filmarea ne arată că decizia a venit în întâmpinarea dorinţei unor şoferi”, a declarat preotul Eugen Tănăsescu.

 

Cel care a filmat imaginile susţine însă că unele maşini au fost binecuvântate fără voia şoferilor, dovada fiind maşina soţiei sale, „aghezmuită de două ori” fără ca aceasta să ceară acest lucru.

 

Codul Rutier interzice încă din 2006 accesul căruţelor pe drumurile naţionale şi în municipii, acesta fiind, probabil, motivul pentru care în fața căruţei în care se afla preotul există un echipaj de poliţie.

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPercheziții în cinci județe, într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciu de 10 milioane de euro
Articolul următorCanadian răpit de talibani, eliberat după cinci ani de captivitate
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments