Cu ocazia zilei donatorului de sânge, CNN l-a intervievat pe James Harrison, donatorul de sânge australian care şi-a dat sângele său special de peste 1.000 de ori, salvând peste 2 milioane de copii. El are în sânge un anumit anticorp, de la care a fost conceput un medicament împotriva unei afecţiuni legate de Rh.
James Harrison este un australian în vârstă de 78 de ani, cunoscut sub diferite nume: omul cu sânge minune, omul cu braţul de aur etc. Aceste nume sunt pe deplin meritate, deoarece James a salvat cu sângele său milioane de copii.
La vârsta de 14 ani, James a fost operat pentru a i se extirpa un plămân, şi cu acea ocazie a primit 13 unităţi de sânge provenind de la persoane diferite. Dându-şi seama că acest lucru i-a salvat viaţa, a decis să devină donator de sânge.
Pentru a dona sânge a fost supus unor analize riguroase, descoperind astfel un lucru care l-a făcut demn de titlurile menţionate mai sus. Sângele lui James Harrison conţine anticorpi care ajută la combaterea unei forme severe de anemie ce apare atunci când o femeie însărcinată are sânge Rh-negativ iar copilul din pântecele ei are sânge Rh-pozitiv.
Datorită sângelui australianului, a fost posibilă realizarea unui vaccin care, injectat acestor femei gravide, împiedică nu numai ca mulţi copii să nu moară, dar previne şi dezvoltarea de leziuni la nivelul creierului.
James donează sânge de peste 60 de ani şi s-a estimat că a donat de peste 1.000 de ori. Problema este că James a împlinit 81 de ani şi nu mai poate dona sânge, iar până în prezent nu a mai fost descoperită o altă persoană cu acest tip de sânge special.
(Sursa: Epoch Times România)