A apărut prima revistă dedicată românilor din Timoc

0
88
FOTO: Adevărul
Asociaţia Banat Cult din Almăj a distribuit marţi primul număr al revistei de cultură şi spiritualitate românească ”Românii din Timoc” membrilor minorităţii românilor din Serbia de nord-est, informează Agerpres.

Directorul acesteia, prof. Gheorghe Rancu, a explicat că este pentru prima oară când o publicaţie, scrisă de şi pentru românii din Timoc, Morava şi sudul Dunării, reuşeşte să ajungă în casele unei părţi din cei 300.000 de români care trăiesc în aceste regiuni istorice.  Noutatea este că articolele revistei sunt elaborate păstrându-se forma graiului românesc conservat de mii de ani în aceste zone. Ele reflectă viaţa cotidiană a comunităţilor locale de români, obiceiurile şi tradiţiile acestora, a precizat Rancu. 

Deşi redacţia se află în satul Şopotul Vechi, din Banatul Românesc, avem create punţi de legătură trainice şi permanente cu minoritatea românească din Serbia de nord-est, a spus Rancu. În opinia sa, revista va contribui la stoparea curentului vlah şi a ascensiunii limbii vlahe, care în ultimii doi ani ”au dus la afectarea unităţii românilor din această parte a Serbiei”. 

”Ne alăturăm astfel altor entităţi culturale din România care dezavuează fenomenul vlahismului şi vom pune umărul la consolidarea românismului, continuând să tipărim revista şi să o distribuim tuturor vorbitorilor de limba română, indiferent dacă îşi zic români, rumâni sau vlahi”, a explicat prof. Gheroghe Rancu.

 

 

 

(Sursa: romanialibera.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentElevii şi preşcolarii vor intra de vineri în vacanţa intersemestrială
Articolul următorGuvernul vrea să înfiinţeze „institutul pentru managementul cercetării în agricultură”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments