Afacerile „Spiridon”-Tech Confort au ajuns în faza incendiară: Bârliba, ne dai foc?

0
999

Ignifugarea la UPU Spiridon, făcută de o firmă fără autorizație, abonată la achiziții directe, cu 21 de contracte în doi ani. Spitalul ieșean a împărțit investiția de reparații capitale și modernizare în bucăți mici pe care le-a dat, prin achiziții directe, unei singure firme: Tech Confort. Ultima în serie: 200.000 de lei pentru ignifugarea Unității de Urgențe, dar firma abonată nu este autorizată pentru acest tip de lucrări. Managerul spitalului ignoră prevederile legale. Vorba aia: cine ar putea crede că un nou Colectiv ar fi posibil?

Ignifugarea Unității UPU de la Spitalul „Spiridon” este ultimul act pus în operă de managerul Ioan Bârliba, dar este și cea mai mare eroare. Tot corpul de clădire a fost făcut prin încredințări directe succesive către o singură firmă: Tech Confort, Bârliba invocând urgența cu care trebuie terminată lucrarea, după insolvența fostului executant, Ted Construct. Ca să se miște repede, managerul celui mai mare spital din Moldova a tăiat investiția în bucăți mici pe care le-a urcat rapid pe SEAP, existând un singur câștigător de fiecare dată: Tech Confort. După ce 7EST a scris, în noiembrie 2015, de această coincidență bizară, la următoarea încredințare directă s-a prezentat firma fratelui de la Tech Confort, banii rămânând în familie.
Dar la finalul operei puse în scenă, Ioan Bârliba a comis-o grav. A dat 200.000 de lei pentru lucrările de ignifugare tot către Tech Confort, care nu are autorizare IGSU pentru asemenea lucrări. În acest moment vorbim de o ilegalitate cu consecințe grave.

 

Nu apare pe lista IGSU

Firmele care obțin autorizări IGSU sunt postate pe site-ul Inspectoratului. Ultima actualizare este din ianuarie 2016, fiind menționate 15 firme de construcții, care au specialiști pe ignifugare. Tech Confort e o firmă de apartament, care înainte de marea lovitură de la Spiridon, din 2015, cu achiziții directe în serie, avea cifra de afaceri aproape zero. Tech Confort nu apare pe această listă, iar reprezentanții din București ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, singurul care dă autorizările, au declarat că nu există o cerere de autorizare din partea firmei ieșene, deținute de Gavriil Miron. „Pentru acest gen de lucrări, autorizația IGSU este obligatorie, iar ultima actualizare este din ianuarie. Noi eliberăm autorizații o dată la două luni. Singura posibilitate ca Tech Confort să realizeze lucrarea este să o subcontracteze la o firmă specializată”, a precizat colonelul Bogdan Sale, reprezentant IGSU.

Nefiind o lucrare autorizată, ignifugarea corpului de clădire de la Spitalul „Sf. Spiridon” nu prezintă nicio garanție, poveste dezbătută pe mii de pagini după tragedia Colectiv. Dacă autorizarea n-ar fi importantă, DNA n-ar mai fi deschis dosare penale și n-ar mai fi făcut arestări după Colectiv. Ioan Bârliba și Gavriil Miron știu mai bine ce trebuie făcut decât toți cei care și-au dat cu părerea.

 

Păzea! Tech Confort are treabă la Spiridon. Lipsa autorizației pentru ignifugări nu trebuie luată în glumă

Ce trebuie să știi la o ignifugare

Administratorul unei firme care are autorizație pentru ignifugări și care știe cât de importante sunt aceste lucrări explică, în detaliu, cerințele legale, de la echipamente până la personal specializat. „Ca să te autorizezi, îți faci un dosar, îți cumperi utilaje, faci perfecționări cu personalul calificat, acest lucru necesită luni de zile de pregătire. Apoi chemi ISU să te verifice la fața locului și depui documentația”, începe explicația Scarlat Orzescu, patronul SC Mior din Iași.
„Ca să faci o ignifugare, ai nevoie de umidometre (măsoară umiditatea din lemn), pompe, termometre, soluții pentru chituire. ISU te verifică și apoi te reautorizează din doi în doi ani. Dacă îți cere cineva să izolezi un pod, nu te apui să dai cu pompa oricum. Trebuie să vezi structura podului, dacă are fisuri, dacă trebuie chituit. Sunt operațiuni complexe, soluția ignifugantă trebuie neapărat autorizată, materialele sunt speciale. E nevoie de mașini mecanice. După ce termini o lucrare, ești obligat să iei probe și le trimiți la Institutul de Încercări, la Cluj sau la București. Mostrele sunt supuse la probe de foc, iar la sfârșit primești un răspuns, dacă lucrarea este în parametri sau nu”, a povestit patronul SC Mior.
Orzescu a punctat că ignifugarea este o știință și ai nevoie în firmă de un specialist care semnează și care trebuie să aibă atestat. „Sunt cursuri speciale pentru așa ceva”.  SC Mior nu a participat la investiția de la Spiridon, pentru că n-a urmărit anunțul și n-a fost invitat. Nu l-a sunat nimeni.

 

Managerul Ioan Bârliba, prea puternic pentru a se încurca în întrebările ziariștilor

Șmecher de cartier: „Poate am, poate n-am…”

A fost imposibil să aflăm niște răspunsuri decente de la managerul spitalului, Ioan Bârliba, într-o discuție normală, într-o țară civilizată, ca de la contribuabil la funcționar public plătit de la buget. „M-ați sunat în calitate de jurnalist? Eu înregistrez convorbirea. Faceți o adresă scrisă. Eu nu fac ilegalități”. Întrebarea era una simplă: „Tech Confort are autorizare pentru ignifugare, a depus acest document la dosarul de achiziție?”, dar nu ne-am putut ridica la nivelul directorului Bârliba. După o zi și noi insistențe, managerul spitalului ne-a spus: „Nu știu, o să verific, nu eu mă ocup, 7EST are ceva cu mine”.

 

Citește și Portretul parvenitului la tinereţe. Noua „vedetă” a PSD Iaşi: anonimul Baltag

La fel s-a purtat discuția și cu Gavriil Miron, patronul Tech Confort: „Poate am autorizație, poate nu am, poate nu vreau să v-o arăt. Atât timp cât spitalul ne-a acceptat, n-am ce să comentez”, după care ne-a amenințat cu niște relații sus-puse pe care le-ar avea. Insistând, i-am spus lui Gavriil Miron că, în urmă cu o lună, la ultima actualizare, nu apărea ca autorizat în evidențele IGSU, moment în care ne-a propus o întâlnire peste câteva ore, ca să verifice. 7EST a revenit la ora avansată dar Gavriil Miron n-a mai răspuns. Au urmat două ore de apeluri telefonice eșuate în căsuța vocală a patronului Tech Confort. Așa se poartă războiul de zi cu zi pe frontul banilor publici.

 

21 de contracte pentru Tech Confort la Spiridon

În ultimii doi ani, până la finalul lui 2015, Tech Confort a primit de la Spitalul „Sf. Spiridon” 21 de lucrări, prin încredințare directă. Obiectul contractelor consta în lucrări de reparații, valoarea totală ajungând la 1,5 milioane lei. De exemplu, în 2013, primii bani, 413.000 de lei, au ajuns la societatea administrată de Miron pentru reamenajarea Clinicii de de Cardiologie. Suma a fost împărț
ită în patru contracte.

 

 

De ce este importantă ignifugarea

Lucrările de ignifugare sunt esențiale în construcțiile civile. Nerespectarea normelor impuse de lege poate conduce oricând la o nouă tragedie, precum cea de la Clubul Colectiv. În urma expertizelor s-a constatat că nu s-au folosit materiale ignifuge pentru amenajarea localului. Conform declarațiilor date de administratorul firmei care a realizat izolarea fonică, patronii clubului Colectiv nu au folosit materiale ignifuge pentru că erau prea scumpe.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments