AUDIO. A apărut înregistrarea primului apel dat la 112, după declanșarea incendiului din Colectiv

0
156

VREM RAPORTUL ISU PE ACEASTA INTERVENTIE SI PROCEDURA INTERNA PENTRU DEZASTRE CU MAI MULT DE 200 DE VICTIME !!!Am…

Posted by Colectiv Pentru Viitor on 18 Februarie 2016

Pe pagina de Facebook „Colectiv pentru Viitor” a fost publicată înregistrarea audio cu primul apel la 112 din noaptea de 30 octombrie. Pe înregistrare se aude o voce disperată care informează despre declanşarea iadului din clubul Colectiv. Apelul a fost efectuat la 22.32 şi anunţa zeci de victime. Tânărul care a obţinut înregistrarea audio de la STS susţine că deşi autorităţile au fost informate din prima clipă de gravitatea situaţiei, echipajele sosite la faţa locului „au fost şocate”, calificând intervenţia autorităţilor ca fiind una „neprofesionistă”.

 

Înregistrarea audio a fost publicată pe pagina de socializare de unul dintre supravieţuitorii incendiului, în urma unei solicitări la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). El a precizat că apelul a fost efectuat la ora 22.32, la 20-30 de secunde după izbucnirea incendiului.

 

Discuție apelant – centralista de la 112:

    – Incendiu! Incendiu în fabrica Pionierul!

    – Unde? Pe ce stradă?

    – Strada Tăbăcarilor 7, incendiu în fabrica Pionierul!

    – Tăbăcarilor 7?

    – Tăbăcarilor 7, da, da. Sunt sute de persoane înăuntru. Urgent, vă rog! Ambulanţe, ambulanţe.

    Intervine dispecera de la Ambulanțe

    – Ambulanță: Trimitem şi noi!

    – Pompieri: Trimiteţi!

    – Ambulanță: Trimitem multe!

    – Apelant: Haideţi, vă rog frumos! Trimiteţi ambulanţe, sunt peste 50 de persoane rănite!

    – Dispecerat: Am înţeles. Trimitem câte putem. Trimitem câte putem, da?

    – Apelant: Da, da, da! Trimiteţi.

    – La revedere, la revedere!

 

Tânărul scrie pe pagina de socializare că a sunat la numărul de urgenţă 112 în timp ce părăsea clubul: „Am ajuns afară şi am presupus că cei din spate vor continua să iasă, aşa că m-am depărtat puţin pentru a comunica cu dispecera. Când m-am uitat, însă, înapoi am observat că deja se crease blocajul la intrare, dar şi că existau persoane în flăcări, aşa că am revenit la intrarea în club cu tot cu telefon”.

 

Tânărul atrage atenţia asupra câtorva aspecte ce reies din înregistrarea audio:

„1. Informaţia cu privire la producerea incendiului a ajuns în timp real la autorităţi, în primul minut.2.

2. Gravitatea urgenţei a fost comunicată prin numărul de 500 de persoane din interior dar şi cel de peste 50 de răniţi. (exagerate în acel moment în opinia mea).

3. Deşi haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsă încă să trimită echipaje după mai mult de 3 minute de la începerea.

4. Deşi li s-au transmis informaţii despre amploarea dezastrului încă din primul minut, dar şi apoi, prin nenumăratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost într-atât de şocate astfel încât nu au procedat la deschiderea celei de-a două porţi a fabricii şi nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare în acest sens. Au preferat să care în condiţii improprii şi tardiv victimele imobilizate sau inconştiente pe o distanţă de peste 100 de metri până în piaţa Bucur. De menţionat este şi că echipa de descarcerare poate ar fi identificat şi faptul că uşile laterale metalice ale conteinerului erau blocate cu un lacăt ce se putea fi spart cu ciocanul astfel creându-se condiţii mult mai bune pentru intervenţie.

5. Menţionând fumul de atât de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut să transmită echipajelor să îşi pregătească echipamentele astfel încât să poată pătrunde în club imediat ce au ajuns şi fără ezitări şi bâjbâieli, astfel încât să evacueze victimele intoxicate şi arse din interior.

Relevant pentru eficienţa intervenţiei pompierilor, în ansamblul ei este faptul că dintre prietenii mei (12 în total), cei pe care nu i-am văzut ieşind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afară, niciunul nu a supravieţuit.

 

Cu această ocazie exprim respectul pentru cei care, în ciuda şocului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalţi rămaşi blocaţi. Această intervenţie neprofesionistă a fost crucială pentru mulţi dintre supravieţuitori şi cu siguranţă mult mai eficientă decât cea pompierilor, bazată pe proceduri. ‪#‎colectivpentruviitor”, scrie acesta pe Facebook.

 

(Sursa: EVZ.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments