Bani falsificaţi cu un calculator, un scanner şi o imprimantă

0
774
FOTO: Adevărul
Poză simbol
Un ieşean a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi  pentru că a falsificat cu ajutorul unui scanner, a unui calculator şi a unei imprimante 103 bancnote de 50 de lei. În acelaşi caz va ajunge în faţa judecătorilor şi un electrician care a încercat să pună în circulaţie banii falşi.

 Ştefan Badii (30 de ani) a fost acuzat de falsificare de monedă, iar Sorin Bulgaru (50 de ani) de punere în circulaţie de valori falsificate şi tentativă la înşelăciune. Potrivit rechizitoriului, în 2009, Ştefan Badii a a falsificat la cererea lui Venus Daniel Dragnea şi cu ajutorul unui calculator, unui scanner şi a unei imprimante laser puse la dispoziţie de acesta 103 bancnote din cupiură de 50 de lei.

 

„Inculpatul Badii Ştefan a falsificat banii prin scanarea unei bancnote autentice, după care prin prelucrarea software scotea seria de pe ea şi făcea un şablon cu trei bancnote pe pagină. Odată finalizat şablonul scotea la imprimantă trei bancnote pe pagină pe care le imprima seriile”, se arată în rechizitoriu.

 

Anchetatorii susţin că tânărul a inscripţionat banii falsificaţi cu serii diferite, folosind în acest sens şi un tabel general de serii în program Excel. Procurorii susţin că ideea tabelului i-ar fi venit lui Dragnea, care spera că anchetatorii vor găsi mai greu sursa banilor falşi.

„După imprimarea seriilor, Badii Ştefan tăia bancnotele cu ajutorul unei ghilotine, decupa cu un cutter fereastra transparentă, lipea o bucată de bandă scotch pe o parte a ferestrei, modela scotch-ul cu cutterul astfel încât să acopere doar fereastra, desena capul de vulture cu ajutorul unui liner de culoare albă  prin copiere după bancnota originală, după care aplica banda scotch şi pe cealaltă parte  a ferestrei transparente”, susţin anchetatorii.

 

În schimbul banilor falsificaţi, Badii ar fi primit de la Dragnea 500 de lei. După ce ar fi falsificat bancnotele Venus Dragnea ar fi apelat la Sorin Bulgaru pentru a le duce la Arad şi a le preda unei persoane. Acesta din urmă a dus banii în locul stabilit, dar după două zile Dragnea i-ar fi spus să se întoarcă la Iaşi pentru că a găsit un bărbat din Republica Moldova care era dispus să cumpere banii falşi.

 

Anchetatorii spun că  pe drumul spre Iaşi, Bulgaru s-a oprit într-o localitate din judeţul Covasna şi a încercat să cumpere de la un magazin, cu o bancnotă de  50 de lei falsă pâine şi ţigări, dar nu a reuşit. Vânzătorul a anunţat Poliţia după plecarea lui Bulgaru, iar acesta a fost oprit în trafic la Târgu Secuiesc.

 

Anchetatorii l-au depistat în cele din urmă şi pe Badii după ce au ridicat o urmă papilară de pe o bancnotă şi au introdus-o în sistemul AFIS. Badii şi Bulgaru şi-au recunoscut faptele în faţa anchetatorilor. Venus Daniel Dragnea a decedat în timpul anchetei. Cei doi au mai fost trimiși în judecată de către DIICOT.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentO tonă de carne expirată confiscată dintr-un singur magazin. Patronul, reținut pentru evaziune fiscală
Articolul următorFOTO. Cisternă „alimentată” cu tutun, descoperită de poliţişti de frontieră şi vameșii din P.T.F. Albiţa
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments