Transelectrica şi Transgaz se află în vizorul Corpului de Control al premierului, care ar fi descoperit operaţiuni suspecte la cele două mari companii.
Transelectrica a încheiat, între 2009 şi 2013, mai multe contracte care ridică suspiciuni, iar angajaţii au beneficiat în aceeaşi perioadă, în baza contractului colectiv de muncă, de sporuri, indemnizaţii şi alte beneficii în valoare totală de peste 300 de milioane de lei, potrivit concluziilor unui raport al Corpului de Control al premierului finalizat în august 2014, informează Agerpres.
Deoarece unele dintre aspectele constatate indicau posibilitatea săvârşirii unor infracţiuni, Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmărire penală. Unul dintre aspectele urmărite în timpul controlului a fost achiziţionarea sistemului informatic DAMAS al Dispecerului Energetic Naţional. Sistemul a fost achiziţionat la un preţ de peste 7 milioane de lei fără TVA şi a fost utilizat începând cu 1 septembrie 2012.
Totodată, Transgaz a înregistrat, în perioada 2009-2013, un „exces” de sporuri, beneficii şi avantaje băneşti acordate salariaţilor, aceştia obţinând, printre altele, sporuri pentru condiţii penibile de muncă, se arată într-un raport al Corpului de Control al premierului din martie 2014. Potrivit documentului, în contractele colective de muncă încheiate de Transgaz aplicabile în perioada 2009 – 31 mai 2013 au fost prevăzute 13 sporuri/indemnizaţii, între care sporuri pentru condiţii penibile, pentru condiţii vătămătoare, pentru condiţii periculoase şi sporuri pentru condiţii grele de muncă, dar şi 37 de adaosuri sau beneficii.
(Sursa: evz.ro)