Detalii incendiare despre actualul şef de la Politehnică. Memoriile lui Badea, bombă atomică pentru imaginea lui Giurma

0
1121

Eveniment fără precedent în lumea academică: rectorul Giurma de la Politehnică este făcut de râs în memoriile predecesorului său, Nicolae Badea. Recunoscut pentru stilul său „ce-i în guşă şi-n căpuşă”, Badea povesteşte câteva întâmplări din care reies evenimente incredibile în care a fost implicat actualul rector. Intenţia de a subtiliza vin în Franţa, culesul unor cactuşi care l-au rănit serios sau o masă din prune stricate sunt puse pe seama lui Ion Giurma.

 

Într-o carte de memorii, apărută fix în perioada electorală pentru alegerile de la Universitatea Tehnică Iași, fostul rector Nicolae Badea îi plătește toate polițele actualului șef al instituției, profesorul Ion Giurma, cel care i-a fost o perioadă prieten devotat, iar apoi s-a transformat în cel mai mare dușman al său.

Cartea, intitulată „Amintiri convenţionale ale unui rector neconvenţional”, este redactată sub forma unui interviu pe o sută de pagini, dar profesorul Badea, acum pensionat, a explicat că a ales această formulă doar pentru a o face mai ușor de citit. În prima parte a volumului, Nicolae Badea își povestește copilăria și tinerețea, iar a doua parte este dedicată perioadei 2004-2008, când a fost rector. El oferă detalii picante despre apucăturile lui Ion Giurma, dar și ale soției acestuia, angajată pe atunci la Departamentul de Resurse Umane al universității.

 

Despre Giurma: „Un vierme”

Badea spune că Ion Giurma ar fi fost un om bun, dar „stricat” de faptul că l-a  împins de la spate „venala” sa soţie, Ada. Drept urmare, acesta s-a ales cu porecla de „vierme”. „Păi, ăsta micu, Giurma, era prorector şi de câte ori afla că se aprobă nişte mobilităţi în cadrul programelor europene sau guvernamentale, venea de fiecare dată şi cerea să fie inclusă şi nevastă-sa la deplasările astea. Erau de fapt nişte concedii prin Europa pe bani europeni”, spune Badea în pseudo-interviu, apreciind că soția lui Giurma era cea mai „drăguţă” dintre toate.

Fostul rector mai afirmă că Giurma „nu era bun de nimic” şi că „oamenii răi la suflet nu pot fi buni oriunde”. Chiar şi aşa, Badea recunoaşte că l-a cooptat ulterior în conducerea universităţii deoarece „îl stăpâneam foarte bine, mă asculta în toate şi nu am avut probleme cu el cât a fost în subordinea mea”.

 

Badea şi Giurma, în Spania, pe vremea când erau amici

Zgârcenie la rang de artă

Nicolae Badea îşi aduce aminte de familia Giurma legat de un moment în care au fost împreună la un simpozion organizat la Universitatea Tehnică din Chania, Creta. În timpul liber făceau plajă. Badea se cunoştea cu administratorul plajei, care a cerut cam trei euro pentru şezlonguri şi umbreluţe, sumă ce trebuia împărţită la tot grupul. Giurma a prefera să împartă cearşaful împreună cu soţia sa. După ce a plecat administratorul, a confiscat ţanţoş un şezlong.

Detaliile picante continuă cu o plimbare pe munte. La marginea drumului creşteau cactuşi comestibili. Primul care a ajuns în boscheţi a fost Ion Giurma. „A venit la maşină cu un braţ de fructe şi zgâriat din cap până în picioare de la spinii aceia, că i-au trebuit lui Ada vreo două zile ca să-l doftoricească”, mai spune fostul rector.

 

Ar fi încercat să fure vin

Cea mai amuzantă poveste a lui Nicolae Badea face referire la o deplasare în Franţa, la Universitatea Paris VI – Pierre et Marie Curie, unde prezenţi erau, evident, soţii Giurma. La cantina universităţii exista un preţ standard pentru mâncare, iar pentru un euro în plus, meniul cuprindea, la alegere, cafea, suc, bere sau vin. Grupul de români a ales varianta extinsă, mai puţin Ion Giurma. „Când am ajuns la galantare, era cu autoservire, l-am văzut că pune pe tavă şi două sticle de vin şi i-am atras atenţia că trebuia să le plătească acolo unde se dădeau bonurile. El dă din mână şi zice – lasă, bă, că nu-şi dau seama ăştia. Când am ajuns la mese, au venit însă doi supraveghetori, i-au explicat că a luat băutura, dar nu a plătit-o şi au vrut să ia sticlele de vin înapoi. Giurma a replicat destul de agresiv verbal şi a pus mâna pe sticle. Imaginează-ţi că el trăgea de sticle într-o parte şi ăia într-o parte, îţi dai seama ce circ era acolo. De ruşine, nici n-am mai mers să mâncăm acolo”, mai povesteşte Badea.

 

Au sărbătorit ziua nevestei cu… prune

Badea rememorează altă situaţie, petrecută la Vatra Dornei. În acel voiaj s-a nimerit să fie ziua soţiei lui Giurma. Grupul a strâns bani şi a cumpărat un tort şi o sticlă de şampanie. „Doamna Giurma ne-a mulţumit pentru tort, ne-a întors urările de sănătate şi ne-a invitat la un ospăţ cu prune de la Bârnova, din grădina proprie. Aveau în bagaj nişte prune culese de vreo două săptămâni, le luaseră cu ei aşa, pentru orice eventualitate, dar se muiaseră rău de tot, erau bune şi de mâncat, şi de băut! Ne-au revenit cam câte două prune jumate la fiecare. Asta a fost toată petrecerea. De cântat n-a cântat nimeni, că ne venea să plângem”, a povestit Badea.

Cartea se încheie cu o sentință: „Giurma poate fi considerat un om, cu pretenţii nemăsurate, dar totuşi un om. Ambiţia maladivă a nevestei sale de a conduce universitatea l-a făcut să devină ce este acum: un individ obsedat de putere, care se îmbolnăveşte dacă nu deţine controlul”.

 

Citește și Afacerile „Spiridon”-Tech Confort au ajuns în faza incendiară: Bârliba, ne dai foc?

 

Asistenta care trecea prin patul studenţilor

O altă poveste a lui Badea vine din perioada anilor 2000, când circula un zvon că o asistentă medicală „făcea ravagii” printre studenţii din T17. Nicolae Badea confirmă. „Da, aşa e şi doar erau nişte slute. Cred că-i obligau pe studenţi să întreţină relaţii sexuale, că altfel nu pricep cum nişte băieţi tineri s-ar fi complăcut cu aşa matracuce”, scrie Nicolae Badea.

 

 Cartea lui Badea va stârni multă vâlvă la Politehnică

Giurma: „Ferească Dumnezeu!”

Actualul rector de la Universitatea Tehnică a declarat că poveştile lui Badea nu sunt adevărate. „Doamne fereşte! Lasă-l să vorbească… Este un beţiv. Eu nu beau. Să-i fie ruşine. Am făcut o universitate academică. Nici la bătrâneţe nu se linişteşte”, a declarat Giurma.

În schimb, Nicolae Badea a spus, pentru 7EST, că Giurma are probleme de comportament. „E prima mea încercare de a scrie. Am scos 300 de exemplare. Sunt şi la chioşcuri, la un preţ modic. Am devenit duşmanul lui pentru că făceam glume pe seama lui. Asta ar fi singura explicaţie. El spunea peste tot că nu a mers cu mine nicăieri în deplasări
. Aşa-s oltenii, el e undeva de după Turnu-Severin. Din păcate, nu are calităţi manageriale. Mă gândesc dacă voi mai scrie ceva”, susţine Badea care a fost rector în perioada 2004-2008. Giurma a prins două mandate, între 2008 şi 2016, fiind acum în cărţi pentru şefia Senatului.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentNea Mitică de la Ligă, omul cu înregistrările de la LPF. Grangurii fotbalului românesc, filmați pe ascuns și dați pe mâna DNA de omul de încredere
Articolul următorTeleviziune amendată de CNA pentru discuţiile despre VIAŢA SEXUALĂ a Simonei Halep
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments