Dosar penal pentru angajații Judecătoriei Iași care au aruncat la gunoi documente cu date personale

0
95

Dosar penal, după ce documente cu date personale ale celor implicaţi în procese au fost aruncate la gunoi, lângă Judecătoria Iaşi.

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au deschis un dosar penal pentru negljenţă în serviciu, după ce mai multe documente cu date personale a celor implicaţi în procese au fost aruncate containerele de gunoi din spatele clădirii unde funcţionează Judecătoria Iaşi. Instanţa a fost sancţionată în acest caz cu 3.500 de lei, conform unui comunicat trimis de Avocatul Poporului.

 

Conform documentului citat, Avocatul Poporului a făcut verificări, după ce în 11 ianuarie, în presă au apărut informaţii potrivit cărora mai multe documente din Arhiva Judecătoriei Iaşi au fost aruncate în pubelele din spatele instanţei.

 

În   urma   demersurilor   Avocatului   Poporului,   Judecătoria   Iaşi   a comunicat faptul că a fost vorba despre un număr de 20 de file, reprezentând copii ale înscrisurilor găsite de reporterii Digi 24  şi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, în 21 ianuarie 2016, dintre acestea doar două înscrisuri conţinând date cu caracter personal, exceptate de la publicarea pe portalul instaţelor de judecată. Totodată, în răspunsul Judecătoriei Iaşi s-a susţinut că în urma controlului  efectuat de reprezentantul Arhivelor Naţionale s-a constatat că  nu   au   fost   săvârşite   abateri   la   Legea   nr.  16/1996   privind   Arhivele Naţionale,   republicată,   cu   privire   la   procedura   de   selecţionare   a

documentelor instanţei”, se arată în comunicatul trimis de Avocatul Poporului.

 

De asemenea, se precizează că în acest caz Autoritatea   Naţională   de   Supraveghere   şi   Protecţie   a   Datelor   cu Caracter   Personal   (A.N.S.P.D.C.P.)   a   comunicat   Avocatului   Poporului   că   a efectuat   un   control,   în   21   ianuarie   2016,   în   urma   căruia  a   sancţionat Judecătoria   Iaşi   cu   amendă   în   cuantum   de   3.500   lei   pentru   fapta   de neîndeplinire a obligaţiilor privind confidenţialitatea  şi aplicarea măsurilor de securitate.

 

„În afara celor sus-menţionate,  Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a deschis un dosar penal având ca obiect infracţiunea de neglijenţă în serviciu, dosar ce se află în lucru la organele de cercetare penală”, se arată în comunicatul de presă.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentInvitație la Festivalul Mărțișorului. Toate fondurile obținute vor fi donate Organizației Salvați Copii Iași
Articolul următorTârg de mărțișoare handmade și târg de antichități, în week-end, la PALAS
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments